eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
3D rendering Futuristic design of Virus exploding, Destroy The Coronavirus
Nyitókép: MR.Cole_Photographer/Getty Images

Újabb koronavírus elleni vakcinát vizsgál az Európai Gyógyszerügynökség

Az európai Valneva készítménye vegyileg inaktivált vírusból készül.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett vakcinája folyamatos felülvizsgálatát – jelentette be közleményében az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

A közlemény szerint az ügynökség döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi kutatások és a felnőtteken végzett klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a koronavírust támadják meg, és elősegíthetik az általa okozott Covid-19 betegség elleni védekezést. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) eljárása során értékelni fogja a Valneva VLA2001 kódjelű vakcinájának hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó adatokat, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat.

A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához.

Az EMA közölni fogja a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét – közölték.

A Valneva európai biotechnológiai vállalat

az élő vírusból vegyileg inaktivált vírusból állít elő vakcinát.

Az eljárás legkevesebb 70 éve ismert: az influenza elleni vakcinák többségéhez és számos gyermekkori védőoltás oltóanyagához is ezt a technológiát használják. Jelenleg ez az egyetlen európai klinikai vizsgálatokban tesztelt lehetséges koronavírus-vakcina, amely inaktivált vírust tartalmaz.

Az Európai Bizottság november 10-én hagyta jóvá a Valnevával kötött szerződést a lehetséges új, koronavírus elleni oltóanyaga beszerzéséről. A szerződés 2022-ben közel 27 millió adag vásárlását teszi lehetővé az uniós tagállamok számára.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig

  • a Pfizer/BioNTech (Comirnaty),
  • az AstraZeneca (Vaxzevira),
  • a Moderna (Spikevax), valamint
  • a Johnson & Johnson (Janssen)

vállalatok koronavírus elleni vakcináit ajánlotta használatra.

  • A Valneva vakcinája mellett vizsgálja
  • a Szputnyik V,
  • a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, és
  • a Sinovac, valamint
  • a Novavax

gyógyszergyárak oltóanyagait.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×