eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Wikipédia/Kvmgz

Újraépül a gyimesbükki Rákóczi-vár

Az egykori határon fekvő, rossz állapotú várrom történelmi jelentőséggel bír az erdélyi magyarok számára.

Román költségvetési támogatással épül újra a gyimesbükki Rákóczi-vár - közölte csütörtök este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A bejelentés szerint a Cseke Attila által vezetett Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium 6,7 millió lejes (482,4 millió forint) finanszírozást hagyott jóvá a romos műemlék újjáépítésére.

"A helyieket dicséri leginkább az eredmény, akik összefogtak és polgármestert választottak" - idézte az RMDSZ közleménye Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, a szövetség elnökét. A politikus arra utalt, hogy a Székelyföld peremén levő, de az 1968-as megyésítéskor Bákó megyéhez csatolt településen tavaly ősszel választottak először RMDSZ-es polgármestert.

"Az egykori határon fekvő várrom történelmi jelentőséggel bír az erdélyi magyarok számára, ezt a fontos műemléket, történelmünk egy darabját újjáépítjük" - idézte a közlemény Cseke Attila fejlesztési minisztert.

A fejlesztési minisztérium a finanszírozási szerződés aláírását követően elindíthatja a közbeszerzési folyamatot, azt követően pedig elkezdődhet az építkezés. A vár újjáépítését 2023 végéig fogják elvégezni.

A Rákóczi-vár újraépítését a Gyimesbükkért Egyesület kezdeményezte, mely 2015-ben a bécsi levéltárból beszerzett dokumentáció alapján készíttette el a terveket Esztány Győző csíkszeredai építésszel. Amint Deáky András, az egyesület elnöke korábban az MTI-nek elmondta, közadakozásból próbálták összegyűjteni az építkezéshez szükséges összeget.

A Rákóczi-várnak nevezett őrtornyot a 17. század elején Bethlen Gábor erdélyi fejedelem építtette, majd a 18. század elején II. Rákóczi Ferenc fejedelem erősíttette meg. Az őrtoronynak mára csak a romjai maradtak meg, és jószerével csak az a lépcsősor emlékeztet az építményre, amely a Tatros folyó völgyéből kiemelkedő 30 méter magas sziklateraszra vezet.

A csángók által lakott székelyföldi település mára afféle zarándokhellyé vált, ahová azok látogatnak el, akik az egykori "ezeréves határ" emlékeit keresik. Közösségi összefogással újították fel a Magyar Királyi Állami Vasutak legkeletibb őrházát és a kontumáci kápolnát, sikerült konzerválni az egykori karantén épületének a romjait, amelynél háborús emlékhelyet hoztak létre.

A mintegy 5100 lakosú Gyimesbükk községben a lakosság 51,4 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×