eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), Annalena Baerbock, a Zöldek és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetség kancellárjelöltje (b-j) a második televíziós vitájukon Berlinben 2021. szeptember 12-én. Németországban szeptember 26-án tartanak parlamenti választásokat
Nyitókép: MTI/AP/DPA pool/Michael Kappeler

Angela Merkelre hasonlít, ezért is népszerű az SPD jelöltje

Kevesebb mint két héttel a szövetségi parlamenti választás előtt úgy tűnik, baloldali kormány alakulhat Németországban, a CDU-CSU támogatottsága soha nem volt ilyen alacsony. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint egy baloldali kabinet nem lenne kedvező a jelenlegi magyar kormánynak.

Kevés az esély, hogy újra kormányt alakítson Németországban a CDU-CSU pártszövetség, sőt még arra is, hogy a kormánykolaícióban benne legyen. A Kereszténydemokrata és a Keresztényszociális Unió szövetségének (CDU/CSU) népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt - emelte ki a Mathias Corvinus Collegium magyar-német intézetének igazgatója.

Bauer Bence közölte: a legfrissebb mérések szerint 25-26 százalékot szerezne az SPD, míg a pártszövetségre csupán 20 százalék szavazna, ami a valaha volt legrosszabb eredmény lenne.

Bauer Bence szerint a CDU/CSU népszerűségvesztéséhez hozzájárult, hogy a pártszövetség leköszönő kancellárja, Angela Merkel nem indul újra, sőt még csak nem is kampányol. A pártszövetség kancellárjelöltje, Armin Laschet pedig nem nyerte el a választók szimpátiáját.

A szociáldemokrata SPD első embere, Olaf Scholz annál inkább.

Sokak szerint a vasárnapi kancellárjelölti vitát is ő nyerte. Ráadásul a választók az új Merkelt is benne látják - mondta Bauer Bence.

A szárnyalás egyik magyarázata lehet, hogy Scholz stílusban, habitusban, fellépésben, de még politikai nézeteiben nagyon hasonlít a leköszönő kancellárra. Merkel továbbra is népszerű, főleg a teljes társadalomban. Scholz kiszámíthatónak tűnő, nyugodt stílusa Merkelére hasonlít, így pedig már nem sok babér terem a CDU-nak - fejtette ki a szakértő.

Sok függ a kampányhajrától, ám ha az erőviszonyok nem változnak, az SPD a Zöldekkel lép koalícióra. Hogy a parlamenti többség meglegyen, a liberális FDP-vel vagy a kommunista utódpárttal, a die Linkével kell szövetségre lépniük. Utóbbival nem zárta ki az együttműködést Olaf Scholz, annak ellenére sem hogy, már az ötlet is komoly vitákat váltott Németországban.

Bárki is legyen benne, egy baloldali német kormány nem lenne kedvező a jelenlegi magyar kabinetnek – mondta Bauer Bence.

"Arra kell készülni, hogy esetleg hidegebb szelek fújhatnak"

- fogalmazott.

A kampányt egyébként a járvány, és a gazdasági helyreállítás valamint a klamíváltozás témája dominálja.

A szövetségi parlamenti választást szeptember 26-án tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×