eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
 A német parlamenti alsóház, a Bundestag épülete Berlinben 2021. március 22-én. Angela Merkel német kancellár ezen a napon a tartományok vezetőivel tárgyalt a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetendő intézkedésekről.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Két kancellárjelölt is vizitált Emmanuel Macronnál – kérdés, ez kinek mire elég

A héten a három német kancellárjelölt közül Armin Laschet és Olaf Scholz a francia elnöknél tett látogatást Párizsban. Német lapok szerint egy közös fotó a francia elnökkel jó ajánlólevélnek tűnhet arra, hogy valaki kancellárságra termett, de ez már aligha sokat segít a mind lejjebb csúszó Laschetnak.

A brüsszeli Politico legfrissebb – számos felmérést aggregáló – előrejelzése megerősítette, hogy az SPD 25 százalékon áll, náluk 21 százalékos a CDU/CSU, és 17 százalék jutna a zöldeknek. A portál elemzője az adatok kapcsán megjegyezte, hogy ez még mindig hízelgő a keresztény pártok számára, mert a német szövetségi közvéleménykutató (Forsa Polls) éppen szerdán tett közzé olyan adatot, amelyiken – történetük során először – 20 százalék alá csúszott a CDU/CSU páros.

A Politico egyúttal felidézte, hogy hasonló előrejelzés 2017-ben alig 2 százalékot tévedett a tényleges végeredményhez képest.

Emmanuel Macron francia elnök mindenesetre a héten külön-külön kétoldalú megbeszélést tartott az Elysée Palotában először a szociáldemokraták listavezetőjével, Scholz-cal (jelenleg még pénzügyminiszter és alkancellár a Merkel-vezette nagykoalícióban), majd a kereszténydemokrata Laschettal (Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke). Francia és német oldalon egyes véleményekben igyekezték „természetesnek” beállítani a német belpolitikában egymással versengő politikusok párizsi elnöki fogadtatását, de azért a Die Welt azt is hozzátette, hogy ezek a megbeszélések úgymond

„szokatlan európai dimenziót adnak” a küszöbönálló németországi voksolásnak.

A Le Monde idézte Hellen Miard-Lacroix-t, a Sorbonne Egyetem francia-német kapcsolatok szakértőjét, aki szerint Macron számára létfontosságú felmérni a győzelmi esélyekkel bíró német vezetőjelöltek szándékait, hogy még időben beépíthesse mindennek várható hatását a jövő januárban kezdődő féléves francia EU-elnökségi programba.

A francia napilap utalt rá, hogy Macron nem csupán győzni akar a jövő évi francia választáson, de erős szövetségeket keres az Egyesült Államoktól kevésbé függő „európai stratégiai autonómia” megteremtéséhez. Emellett Párizs növelni szeretné a mozgásteret a jelenlegi német politika által erősen behatárolt EU-szintű pénzügyi politikában. A lap szerint Scholz cserébe úgy fogalmazott, hogy szándékában áll „kancellárként megtenni olyan lépéseket, amelyeket alkancellárként nem tehetett meg”.

A brüsszeli Politico ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a 2017-es francia választások idején Angela Merkel német kancellár az akkori elnökjelöltek közül maga is fogadta a jobbközép Francois Fillont és a saját „centrista” mozgalmat indított Emmanuel Macront. Igaz viszont – tette hozzá a hírportál -, hogy Merkel kerülte a találkozást a harmadik elnökjelölttel, a szélsőjobboldali Marine Le Pennel.

Ilyen szempontból is keltett

feltűnést, hogy a mostani párizsi találkozók sorából kimaradt a zöldek listavezetője, a harmadik helyen álló Annalena Baerbock,

holott a macroni politikának markáns része a környezetvédelem. A Politico ennek kapcsán Macron környezetének egyik névtelenséget kérő munkatársát idézte, aki szerint a zöldek jelöltje „nem kérte” a találkozás lehetőségét. Ezt alátámasztani látszik, hogy Bearbock a DPA-nak nyilatkozva maga is úgy fogalmazott, hogy ő inkább arra szánja az idejét, hogy „minél több német polgárral beszéljen”.

A Der Tagesspiegel ettől függetlenül megjegyezte, hogy a választási kampány végjátékában egy személyes találkozó a hivatalban lévő francia elnökkel „nem árt”, „jó mutatja, hogy a jelölt alkalmas akár kancellárnak is”.

Szkeptikusabb német vélemények szerint ugyanakkor mindez már aligha sokat segíthet Laschetnak, akinek konzervatív ellenlábasa, Markus Söder – a bajor CSU elnöke és a tartomány miniszterelnöke – ismét nem mulasztott el némi oldalszúrást tenni hivatalos szövetségesének, midőn egy szerdai nyilatkozatában kijelentette:

„Laschet 30 százalékos célkitűzése irreális. Én már annak is örülnék, ha (a CDU/CSU) az SPD előtt végezne”.

Német lapjelentések szerint a CDU központjában nem igazán örültek Söder beszólásának, és ott sokan úgy vélik, hogy a bajor politikus igazából már egy Laschet-vereségre készül, és saját magát akarja megtenni a keresztény pártszövetség megmentőjének.

Annyi bizonyos, hogy a Merkur.de közvéleménykutató szerint, ha Söder-vezetné a CDU-CSU választási listáját, akkor kancellárságra a bajor politikust egycsapásra 39 százalék tartaná alkalmasnak. Mellette Scholznak csak 22 százalék jutna, Baerbockot pedig 14 százalék támogatná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×