eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Berlinben 2020. február 25-én, ahol bejelentette indulását a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért. A CDU április 25-én tartja elnökválasztó kongresszusát.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kiderült, mi történik, ha nem Angela Merkel pártja nyeri a német választást

A CDU-s kancellárjelölt egy közszolgálati műsorban válaszolt az állampolgárok kérdéseire. Armin Laschet a lehetséges koalíciókról is nyilatkozott.

A CDU-t a rivális SPD a múlt hónapban megelőzte, azóta pedig még inkább növelte előnyét. Armin Laschet személyes támogatottsága még rosszabbul áll, ő a legkevésbé népszerű kancellárjelölt a három induló közül – írja a Spiegel cikke alapján a Portfolio.

Laschet ugyanakkor kijelentette, hogy bízik a győzelemben, illetve abban, hogy a CDU/CSU-szövetség adja majd Németország következő kancellárját a jövőben.

Szóba kerültek a lehetséges koalíciós opciók is, mivel a jelenlegi mérések alapján csak három párt összefogása biztosítana kormányzóképes többséget egy majdani német kormánynak.

Laschet ennek kapcsán leszögezte, hogy

a CDU/CSU nem kíván kisebbik koalíciós partnerként részt venni a kormányzásban, ha nem ők nyernék a választást.

A CDU-s jelölt emellett határozottan kijelentette, hogy semmilyen formában nem terveznek együttműködni a populista AfD-vel.

A kereszténydemokrata politikus a programjáról elmondta: támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, ugyanakkor szerinte a szenet nem lehetséges 2038 előtt kivezetni az energiapiacról anélkül, hogy az ne járjon munkahelyek megszűnésével.

Ami pedig a minimálbér emelésének kérdését illeti, Laschet szerint ez nem a nagypolitikára, hanem a szakszervezetekre tartozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×