eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Berlinben 2020. február 25-én, ahol bejelentette indulását a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért. A CDU április 25-én tartja elnökválasztó kongresszusát.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kiderült, mi történik, ha nem Angela Merkel pártja nyeri a német választást

A CDU-s kancellárjelölt egy közszolgálati műsorban válaszolt az állampolgárok kérdéseire. Armin Laschet a lehetséges koalíciókról is nyilatkozott.

A CDU-t a rivális SPD a múlt hónapban megelőzte, azóta pedig még inkább növelte előnyét. Armin Laschet személyes támogatottsága még rosszabbul áll, ő a legkevésbé népszerű kancellárjelölt a három induló közül – írja a Spiegel cikke alapján a Portfolio.

Laschet ugyanakkor kijelentette, hogy bízik a győzelemben, illetve abban, hogy a CDU/CSU-szövetség adja majd Németország következő kancellárját a jövőben.

Szóba kerültek a lehetséges koalíciós opciók is, mivel a jelenlegi mérések alapján csak három párt összefogása biztosítana kormányzóképes többséget egy majdani német kormánynak.

Laschet ennek kapcsán leszögezte, hogy

a CDU/CSU nem kíván kisebbik koalíciós partnerként részt venni a kormányzásban, ha nem ők nyernék a választást.

A CDU-s jelölt emellett határozottan kijelentette, hogy semmilyen formában nem terveznek együttműködni a populista AfD-vel.

A kereszténydemokrata politikus a programjáról elmondta: támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, ugyanakkor szerinte a szenet nem lehetséges 2038 előtt kivezetni az energiapiacról anélkül, hogy az ne járjon munkahelyek megszűnésével.

Ami pedig a minimálbér emelésének kérdését illeti, Laschet szerint ez nem a nagypolitikára, hanem a szakszervezetekre tartozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×