eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Angela Merkel német kancellárt a Fort de Brégancon-i katonai erődben, Bormes-les-Mimosas-ban 2020.augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Christophe Simon

Tizenhat év hatalmon feministaként: Angela Merkel öröksége

A német kancellár, a világ legnagyobb hatalmú nője csak nemrég mondta ki nyilvánosan, hogy feministának tartja magát. A politika erőteljesen férfiak uralta világában ennyi éven át teljesíteni a feminizmus maga, véli egy német aktivista.

"A világ minden táján csodálják a nők, ez a legfőbb öröksége. Megmutatta, mire képes egy nő, és mindezt méltósággal és elszántan tette" – mondta Alice Schwarzer német feminista aktivista a Reutersnak Merkelről, aki a kereszténydemokraták meglehetősen férfiak uralta felső vezetésében sokáig ellenállt a jelzőnek, és kétkedve állt az olyan, tipikusan feminista kezdeményezések mögé is, mint a női kvóta alkalmazása.

Tagadástól feminizmusig

"Az elmúlt tizenhat évet nem azzal töltötte, hogy nagyszerű feminista tetteket hajtson végre. Hogy igazságos legyek, elég sok más dolga volt" – mondta Schwarzer, megjegyezve, hogy Merkel olyan nőket segítő politikákat támogatott, mint például az államilag finanszírozott gyermekgondozás kiterjesztése.

"Már a puszta létezése feminista nyilatkozat."

A hamarosan leköszönő kancellár 2017-ben még elutasította, hogy feministának nevezzék: Ivanka Trump, az akkori amerikai elnök lánya és Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója mellett arról beszélt, nem akarja, hogy olyan jelzőt aggassanak rá, amit nem érdemelt ki. Most azonban, hetekkel azelőtt, hogy átadja a stafétabotot, az egykori kelet-német területen felnőtt, kvantumkémiából doktorátust szerzett és kutatóként dolgozó Angela Merkel újragondolta pozícióját.

Nincs még egyenjogúság Németországban

"Jobban átgondoltam a válaszomat, így azt tudom mondani, hogy igen: mindannyiunknak feministának kell lennünk" – mondta Merkel éljenzés közepette egy Chimamanda Ngozi Adichie nigériai írónővel tartott rendezvényen, akinek "Mindannyiunknak feministának kell lennünk" című TED-előadása 2013-ban vírusszerűen terjedt el. A múlt hónapban afölötti csalódásának adott hangot, hogy a német parlamenti székeknek mindössze 31 százalékában ül nő: úgy fogalmazott, nem érték még el a nemek közti egyenrangúságot Németországban, sok ezen a téren a tennivaló.

Brüsszel, 2019. október 17.
Orbán Viktor miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Boris Johnson brit, Leo Varadkar ír miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár (b-j) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2019. október 17-én. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről született megállapodás áll.
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Orbán Viktor miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Boris Johnson brit, Leo Varadkar ír miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár (b-j) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2019. október 17-én. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről született megállapodás áll. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Schwarzer szerint Németország nem igazán állt készen az első női kancellárra, amikor Merkel pártja, a CDU 2005-ben szűken megnyerte a választásokat: előde, Gerhard Schröder nyilvánosan kijelentette, hogy nem alkalmas a feladatra. Merkel épp ellentétét bizonyította be ennek:

Helmut Kohltól átveheti a leghosszabb ideig tartó kancellárság rekordját is, amennyiben a szeptember 26-i választásokat követően sokáig tart a kormányalakítás.

Nem véletlenül született meg az a német vicc, mely szerint egy német kisfiú azt kérdezi az anyukájától, hogy belőlem is lehet kancellár?

Megmaradt nőnek

Bár Angela Merkel ragaszkodása nadrágkosztüméhez női szerepét kisebbíti, így is meg tudta őrizni nőiségét.

"Van benne valami kislányos, és bőven tud flörtölni. Ez látszik, amikor Macronnal találkozik, akit félreérthetetlenül kedvel" – mondja Schwarzer.

A kancellár német lányokra és asszonyokra gyakorolt hatása leírhatatlan: egy szó mégis utal rá, a Mutti, azaz Anyuka elnevezés,

mellyel annak ellenére utalnak rá, hogy saját magának nem született gyermeke.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×