eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
13 September 2021, Saxony-Anhalt, Magdeburg: Andreas Silbersack (FDP, l-r), parliamentary party leader, Lydia Hßskens and Marcus Faber, both leaders of the FDP in Saxony-Anhalt, Siegfried Borgwardt (CDU), parliamentary party leader, Sven Schulze, leader of the CDU in Saxony-Anhalt, Reiner Haseloff (CDU), acting Minister President in Saxony-Anhalt, Katja Pähle (SPD), parliamentary party leader, as well as Juliane Kleemann and Andreas Schmidt, both leaders of the SPD in Saxony-Anhalt, show the signed coalition agreement. On September 16, 2021, the state parliament is to convene and elect the Minister President. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Klaus-Dietmar Gabbert/picture alliance via Getty Images

Ilyen tartományi kormány még nem volt Németországban

Több különlegessége is van az új szász-anhalti kabinetnek.

A kereszténydemokraták (CDU), a szociáldemokraták (SPD) és a liberálisok (FDP) alakítanak kormányt a németországi Szász-Anhalt tartományban, ezzel a koalíciós megállapodás révén az 1990-es újraegyesítés óta először alakul CDU-SPD-FDP összetételű kormány Németországban.

A tervezett menetrend szerint a magdeburgi tartományi gyűlésben (Landtag) csütörtökön választják meg ismét kormányfőnek a tisztséget 2011 óta betöltő Reiner Haseloffot, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát, majd kinevezik a harmadik Haseloff-kormány minisztereit.

  • A CDU hét tárcát kap,
  • a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) két minisztere lesz,
  • a liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP) pedig egy.
A kereszténydemokraták, a szociáldemokraták és a liberálisok legutóbb az ötvenes években kormányoztak együtt,

az akkori Nyugat-Németországban Saar-vidék tartományában és Brémában. Az újraegyesítés óta nem volt ilyen koalíciós felállás a 16 tartományból álló országban.

Az új szász-anhalti kormány másik különlegessége, hogy a CDU-nak az SPD-vel is többsége lenne a Landtagban, mégis meggyőzték a liberálisokat, hogy vegyenek részt a kormányzati munkában. Ezt Reiner Haseloff szorgalmazta, mert

kevésnek találta az egyfős parlamenti többséget.

Így az FDP szász-anhalti szervezete az egyetlen tartományi pártszervezet Németországban, amelynek helyi törvényhozási képviselői ugyan a kormányoldalhoz tartoznak, de a kormány nem szorul rá a támogatásukra.

A CDU a júniusi Landtag-választáson a szavazatok 37,1 százalékát gyűjtötte össze - jelentősen erősödve az öt évvel korábbi 29,8 százalékhoz képest -, és így 40 mandátumot szerzett a 97 tagú tartományi gyűlésben. Az SPD 8,4 százalékkal a negyedik helyen végzett - a CDU, a jobbközép CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) és az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) után -, gyengülve a 2016-os 10,6 százalékhoz képest, így kilenc képviselőt küldhetett a Landtagba. Az FDP 6,4 százalékkal az ötödik, öt képviselői helyet szerzett. A liberálisok az előző ciklusban nem jutottak be a tartományi gyűlésbe, a szavazatok 4,9 százalékát gyűjtötték össze, elmaradva az 5 százalékos bejutási küszöbtől.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×