INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

delta variáns

koronavírus

olaszország

Olasz szurkolók ünneplik a válogatottjuk győzelmét a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzés végén a Milánóban 2021. július 11-én. Olaszország az 1-1-es döntetlennel zárult rendes játékidőt követő hosszabbítás utáni büntetőpárbajban 3-2-re győzött, és 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja.

Az olaszok attól félnek, megfizetik az Eb-győzelem ünneplésének árát

Infostart / MTI

Augusztus végén tetőzhet a delta Olaszországban.

Az óvintézkedések további betartására és oltakozásra szólítottak fel az olasz egészségügyi hatóságok, mivel az előzetes számítások szerint a delta vírusmutáció terjedése miatt augusztusban a betegek számának ismét jelentős emelkedése várható.

Az egészségügyi hatóságok hivatalos közlései szerint augusztus második felében várják a korábbiaknál erősebben fertőző delta tetőzését, amikor is a mutáció gyakorisága elérheti a kilencven százalékot az új betegek között.

Massimo Abrignani, az új koronavírus-járvány terjedését felügyelő orvosi-szakértői tanács (Cts) tagja úgy nyilatkozott, hogy augusztus végére

napi több mint 30 ezer új beteggel számolnak, ha az olasz lakosság nem tartja be továbbra is a kötelező óvintézkedéseket, és nem oltatja be magát.

Megjegyezte, hogy az új fertőzöttek között kevesebb lesz a súlyos, kórházi kezelést igénylő eset.

Abrignani, aki egyben a Campus Biomedico római egyetem orvosstatisztikai és epidemiológiai kutatócsoportjának vezetője, úgy vélte, az esetszám növekedéséhez a delta variáns terjedése, valamint az vezet, hogy az olaszok már nem tartják be egymást között a biztonsági távolságot.

"Megfizetjük az Eb-győzelem tömeges ünneplésének árát is"

- jelentette ki.

A járványkorlátozások június 28-i teljes feloldása óta, amikortól szabadtéren a szájmaszk viselete sem kötelező, minden tartományban emelkedett a napi esetszám, amely országos szinten a korábbi százról ismét ezer fölé lépett.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter kijelentette, "még mindig a pandémiában élünk". A második legnépesebb tartomány, a közel hatmilliós Lazio egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato úgy reagált, hogy "semmi nem indokolja az ismételt szigorítások bevezetését, amíg a kórházak Covid-19 osztályai üresek".

Jelenleg országosan valamivel több mint ezer Covid-19 beteget kezelnek kórházban a három hónappal ezelőtti harmincezerhez képest. Intenzív osztályon 158 beteg van a negyedévvel ezelőtti majdnem négyezerhez képest.

Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy az átoltottak számának emelkedésével bizonyos közlekedési eszközökön, egyes szolgáltatások igénybevételekor, valamint a vendéglátásban kötelezővé teszik az olasz és egyben EU-s védettségi igazolást.

A hatvanmilliós országban az átoltottság elérte a 45 százalékot, vagyis 24,3 millió olasz részesült már két adag védőoltásban. Csak első adagot további 33 millióan kaptak.

A kormány az egészségügyi dolgozók, pedagógusok, tizenévesek átoltását sürgeti még az ősz előtt, de a vakcinázás ismét lassan halad, mivel Olaszországban jelenleg kizárólag a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna védőoltás áll rendelkezésre.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018