eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilatkozik a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2021. június 22-én, miután a kormány részlegesen megkegyelmezett kilenc katalán függetlenségpárti vezetőnek. A politikusokat a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt 9-től 13 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, a kegyelem a börtönbüntetésre vonatkozik, a közügyektől eltiltásra nem.
Nyitókép: MTI/AP/Paul White

Ismét felizzik a katalán függetlenség kérdése

A hatalmon lévő spanyol szocialisták soha nem fogják elfogadni a katalán önrendelkezési népszavazást - jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, miután előző nap találkozott az új, függetlenségpárti katalán elnökkel.

"Nem lesz önrendelkezési népszavazás" - mondta a kormányfő, hozzátéve: a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) - amelynek Sánchez a főtitkára - "soha nem fogja ezt támogatni".

Sánchez azután beszélt a képviselőházban, hogy az előző nap részt vett első hivatalos találkozóján Pere Aragones új, függetlenségpárti katalán elnökkel. Utóbbi a találkozó után bejelentette: szeptember harmadik hetében folytatódhat a katalán válság rendezését célzó párbeszéd Madrid és a katalán szakadárok között.

A függetlenségpártiak egyik legfőbb követelése azonban éppen egy önrendelkezési népszavazás megtartása az északkelet-spanyolországi, 7,8 millió lakosú régióban.

Hosszú árnyéka van az előző népszavazásnak

Carles Puigdemont volt katalán elnök regionális kormányzata 2017 októberében függetlenségi népszavazást tartott a központi kormány tiltakozása és tilalma ellenére, majd néhány héttel később egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, amelyet Madrid nem ismert el.

Az akkori, konzervatív kormány válaszul eltávolította a helyéről a regionális kormányzatot, és felügyelete alá vonta a térséget. Az elszakadási kísérlet az egyik legsúlyosabb belpolitikai válság volt Spanyolországban a Franco-diktatúra 1975-ös vége óta.

A spanyol kormány a megbékélés jegyeként a múlt héten részleges kegyelemben részesített kilenc katalán függetlenségi vezetőt, akiket 9-13 év börtönbüntetésre ítéltek az alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×