INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

katalán függetlenség

börtön

kegyelem

BARCELONA SPAIN, SPAIN - JUNE 23: (L-R) The former minister of the Presidency and former spokesperson of the Generalitat Jordi Turull (JxCat), the president of Òmnium Cultural, Jordi Cuixart and the former minister of the Interior of the Generalitat Joaquim Forn (PDeCAT), and in the second row, (l-r), the secretary general of Junts, Jordi Sànchez, the former Minister of Territory and Sustainability of the Generalitat Josep Rull (JxCat), the former Minister of Foreign Affairs, Institutional Relations and Transparency of the Generalitat Raül Romeva and the former vice-president of the Generalitat and leader of ERC, Oriol Junqueras, as they leave Lledoners prison, with a sign that reads: `Freedom For Catalonia, a day after being pardoned by the Government of Spain, on 23 June, 2021 in San Juan de Torruella, Barcelona, Catalonia, Spain.  (Photo By Kike Rincon/Europa Press via Getty Images)

Elhagyhatta a börtönt a kilenc katalán függetlenségi vezető

Infostart / MTI

Szabadon engedésüket a legfelsőbb bíróság rendelte el szerdán, miután a spanyol kormány részleges kegyelemben részesítette őket.

Elsőként Carme Forcadell, a katalán parlament egykori elnöke távozhatott a Wad-Ras női börtönből, akit társaival együtt a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítéltek el. A politikus zendülés bűncselekményének elkövetéséért kiszabott 11 és fél éves büntetéséből 39 hónapot töltött le.

"A mai az öröm napja számunkra, de nem teljes, mert azt akarjuk, hogy véget érjen az elnyomás, a száműzöttek hazatérhessenek. Ez egy kis győzelem a nagy győzelem eléréséhez, ami az amnesztia és az önrendelkezés" - mondta a bejárat előtt összegyűlt párttársak és újságírók gyűrűjében.

"Tovább dolgozunk ennek az országnak a szabadságáért, a függetlenségért (...) A börtön nem tört meg minket, megerősítette meggyőződésünket" - jelentette ki Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes a lledonersi börtön előtt, ahonnan hat társával távozott "Szabadságot Katalóniának" feliratú zászlót felmutatva az odakint várakozó, szimpatizánsokból, barátokból, rokonokból álló tömegnek.

A politikust 13 év szabadságvesztésre ítélték, mivel a zendülés mellett közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találták. A 2019 októberében megszületett ítéletet megelőzően mintegy két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A spanyol kormány kedden fogadta el a katalán függetlenségi vezetők részlegese kegyelemben részesítését, ami azt jelenti, hogy börtönbüntetésük fennmaradó részét elengedik, de a közügyektől eltiltás továbbra is érvényben marad. Emellett, ha az érintettek - eredeti büntetésük mértékétől függően - a következő három-hat éven belül ismét bűncselekményt követnek el, a kegyelem érvényét veszti.

A spanyol parlament szerdai ülésén több ellenzéki párt is tiltakozását fejezte ki a kormánydöntés miatt. Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP elnöke a miniszterelnök lemondását és előrehozott parlamenti választások kiírását követelte, mivel véleménye szerint a kormányfő becsapta a választókat és megszegte alkotmányos esküjét.

Pedro Sánchez válaszában hangsúlyozta: a kegyelem megadása mérsékelni fogja a politikai és területi ellentéteket, amely alapvető az együttélés helyreállításához Katalóniában.

A legfrissebb, május 28-án közzétett hivatalos közvélemény-kutatás szerint a katalánok 48,7 százaléka elutasítja az elszakadási törekvéseket, míg 44,9 százalékuk támogatja a függetlenséget.

Nyitókép: Kike Rincon/Europa Press/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018