eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Indiában drónok szállíthatják a koronavírus elleni oltást

Vakcina mellett akár koronavírus elleni gyógyszereket is eljuttathatnak a kórházakba a tervek szerint Indiában nagy hatótvolságú drónokkal.

Nagyobb távolság megtételére is képes drónokat kezdett el tesztelni egy indiai cég: a dél-ázsiai ország járványkezelésében kulcsfontosságú szerepe lehet a vidéki, nehezen elérhető, rosszul ellátott és rossz útviszonyokkal rendelkező területeken, írja a MedicalXpress.

Május óta húsz cég kapott engedélyt a kormánytól arra, hogy a jelenleg engedélyezett 450 méteres magasság fölött is reptessen drónokat. Ezen a héten két drón tesztje kezdődött meg: egyikük két kilogrammnyi csomagot képes 15 kilométeres távolságba eljuttatni, másikuk pedig egy kilogrammnyit 20 kilométerre.

"Gyógyszereket szállítottak, 2,5 kilométert megtéve hét perc alatt. A drón a kijelölt pontra szállította a gyógyszereket, majd visszatért"

- mondta a kísérletért felelős Throttle Aerospace System társalapítója, Sebastian Anto a déli Karnataka államban található teszthelyszínen.

Az indiai kormány komolyan veszi a drónok bevonását az egészségügy ellátásába: ebben a hónapban tendert írtak ki az operátorok számára: gyógyszerek szállítását célzó kísérleti programokba szeretnék bevonni a drónokkal csomagot szállító cégeket. Kedden zárult le a jelentkezés.

Az Indiai Orvosi Kutatási Tanács járványügyi vezetője, Samiran Panda a The Hindu napilapnak elmondta, hogy a technológia segíthet a nehezen elérhető helyeken a veszélyeztetett csoportok beoltásában.

"Tömeges oltás helyett okos oltásra van szükségünk" - fogalmazott.

India a drónok használatában és annak szabályozásában lemaradt a legtöbb országtól: jelenleg 450 méteres magasság alatt reptethetők ezek úgy, hogy az irányító személynek mindvégig látnia kell azt. Eközben Németországban már olyan felhasználásra is tesztelik ezeket a szerkezeteket, amelyben egy katasztrófa áldozatait segélykiáltásaik alapján találják meg, Ausztráliában pedig mesterséges intelligencia bevonásával keresnek meg krokodilokat és koalákat kietlen területeken.

"A dróntechnológiának óriási jelentősége lenne azokon a területeken, ahová sürgősen gyógyszereket és vakcinákat lehetne szállítani"

- mondta Vipul Singh, az indiai drónszövetség lobbicsoportjának társalapítója. "Míg közúton 20-30 kilométeres távolság megtétele néhány órát vesz igénybe, addig egy drón 10-15 perc alatt képes megtenni ezt a távolságot" - mondta Singh, aki egyben a bangalore-i székhelyű Aarav Unmanned Systems társalapítója is.

India 1,3 milliárd lakosa 3,2 millió négyzetkilométeres területen él: ezzel a világ hetedik legnagyobb kiterjedésű országa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×