eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Magyar rendőr Only for transit jelzést ragaszt egy érkező kamionra a magyar-osztrák határon, a hegyeshalmi átkelőn 2020. március 21-én. A koronavírus-járvány miatt Magyarország humanitárius folyosókat nyitott az átutazók számára.
Nyitókép: Filep István

A magyar kormány figyelmét is felhívta Brüsszel

Az Európai Bizottság szerint több EU-tagországban túl szigorúak az utazási korlátozások

Az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztetést küldött hat európai uniós tagállamnak, mivel a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott, a határok átlépésére vonatkozó szigorú korlátozásaik alááshatják a schengeni térségen belüli szabad mozgást - erősítette meg Christian Wigand, a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A szóvivő szerint a bizottság a belga, a dán, a finn, a német, a svéd és a magyar kormánynak küldött feljegyzéseiben

"a szabad mozgás és az ellátási láncok megzavarásának kockázatára hívja fel a figyelmet".

Brüsszel aggályosnak találja, hogy az említett tagországok által a határok átlépésére vonatkozóan bevezetett korlátozó intézkedések túlmutatnak a négy hónappal ezelőtt elfogadott EU-tanácsi ajánlásokon, amelyek szerint a járvány megfékezésére csakis "arányos" intézkedéseket javasolt bevezetni, amelyek nem hátráltatják az unión belüli szabad mozgást.

A tagállamoknak tíz nap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a bizottság által feltett kérdésre. Kielégítő válaszok hiányában, a bizottság akár kötelezettszegési eljárást is indíthat ellenük az uniós jogszabályok megsértése miatt. Ezzel kapcsolatban a szóvivő elmondta: "bízunk abban, hogy megtaláljuk a megoldásokat az érintett tagállamokkal anélkül, hogy jogi útra terelnénk az ügyet".

Wigand nem részletezte, hogy melyik tagországnál pontosan mely intézkedéseket tartják aggályosnak.

Michael Roth német külügyi államminiszter a tagországok uniós ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli tanácskozása előtt úgy nyilatkozott: "a határvédelmi szigorítások hatalmas terhet rónak a régiók gazdaságára, az ingázókra, az áruszállításra, így összességében az egységes piacra, azonban nekünk polgáraink védelme a legfontosabb".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×