INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

szlovákia

felvidék

népszámlálás

rákóczi szövetség

csáky csongor

A magyar nemzetiség látható beikszelve egy népszámlálási adatlapon a szlovákiai népszámlálás során Perse községben, Szlovákiában.

Magyar lesz-e a magyar? Ez a tét a szlovákiai népszámláláskor

Hétfőn kezdődött a szlovákiai népszámlálás, ami a felvidéki magyarság jövője szempontjából döntő fontosságú – mondta az InfoRádiónak a Rákóczi Szövetség elnöke.

A Rákóczi Szövetség arra kéri a szlovák állampolgárságú, azonban magyar gyökerű embereket, hogy vallják meg: magyarok. Számuk ugyanis nagyban meghatározza majd az ott élő közösség következő tíz évét is – hívta fel a figyelmet Csáky Csongor. Beleértve az egyes települések, régiók nemzetiségi-, illetve magyarsághoz kapcsolódó jogait. Másrészt a támogatási politika és a kulturális lehetőségek is szorosan függnek attól, hogy mennyien vannak – tette hozzá.

Pozsony és Nagykapos között jelenleg 483 olyan település van, ahol a magyarság legalább 20 százalékos arányban él. A felvidéki magyarság ügyéért elkötelezett Rákóczi Szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy a számuk nem fog majd csökkenni az őszi népszámlálást követően sem, ehhez azonban komoly összefogás szükségeltetik.

„És arra is szükség van, hogy

mindenki, akinek magyar gyökerei vannak, aki magyar iskolába járt, akinek a szülei–nagyszülei magyarok voltak, ne féljenek, és ne felejtsék megvallani azt, hogy ők magyarok”

– nyomatékosította Csáky Csongor.

A szervezet vezetője arra is emlékeztetett, hogy 1991 óta a tíz évenkénti népszámlálási adatokból világosan kitűnik, hogy jelentős, több tízezres fogyatkozás következett be annak tekintetében, hogy hányan vallották meg a magyar nemzetiségüket. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartják az emberek bátorítását, felhívva a figyelmet arra, hogy egy olyan egyéni döntésről van szó, amely az egész közösség hétköznapjaira és jövőjére lesz hatással.

Mint ismert, a 2011-es népszámlás alkalmával az állampolgárok nemcsak azt választhatták ki, hogy milyen nemzetiségűek, hanem, hogy mi az anyanyelvük. Már akkor látható volt, hogy

többen vallották magukat magyar anyanyelvűnek, mint magyar nemzetiségűnek.

És bár az idei felméréskor lehetőség lesz egy második nemzetiséget is megjelölni – vagyis valaki vallhatja magát egyszerre magyarnak és szlováknak –, a Rákóczi Szövetség arra kéri az érintetteket, alapvetően magyar nemzetiségűnek vallják magukat.

A második nemzetiség megjelölése – reményeik szerint – elsősorban olyanok esetében merül majd föl, akik nagyvárosokban, szlovák környezetben élnek, akár már generációkkal korábban átestek egy nyelvváltáson, vagy adott esetben vegyes családban élnek.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Szlovákiai népszámlálás – Csáky Csongor elnök, Rákóczi Szövetség
 
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018