eur:
392.8
usd:
366.39
bux:
66293.8
2024. április 25. csütörtök Márk
A magyar nemzetiség látható beikszelve egy népszámlálási adatlapon a szlovákiai népszámlálás során Perse községben, Szlovákiában.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Magyar lesz-e a magyar? Ez a tét a szlovákiai népszámláláskor

Hétfőn kezdődött a szlovákiai népszámlálás, ami a felvidéki magyarság jövője szempontjából döntő fontosságú – mondta az InfoRádiónak a Rákóczi Szövetség elnöke.

A Rákóczi Szövetség arra kéri a szlovák állampolgárságú, azonban magyar gyökerű embereket, hogy vallják meg: magyarok. Számuk ugyanis nagyban meghatározza majd az ott élő közösség következő tíz évét is – hívta fel a figyelmet Csáky Csongor. Beleértve az egyes települések, régiók nemzetiségi-, illetve magyarsághoz kapcsolódó jogait. Másrészt a támogatási politika és a kulturális lehetőségek is szorosan függnek attól, hogy mennyien vannak – tette hozzá.

Pozsony és Nagykapos között jelenleg 483 olyan település van, ahol a magyarság legalább 20 százalékos arányban él. A felvidéki magyarság ügyéért elkötelezett Rákóczi Szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy a számuk nem fog majd csökkenni az őszi népszámlálást követően sem, ehhez azonban komoly összefogás szükségeltetik.

„És arra is szükség van, hogy

mindenki, akinek magyar gyökerei vannak, aki magyar iskolába járt, akinek a szülei–nagyszülei magyarok voltak, ne féljenek, és ne felejtsék megvallani azt, hogy ők magyarok”

– nyomatékosította Csáky Csongor.

A szervezet vezetője arra is emlékeztetett, hogy 1991 óta a tíz évenkénti népszámlálási adatokból világosan kitűnik, hogy jelentős, több tízezres fogyatkozás következett be annak tekintetében, hogy hányan vallották meg a magyar nemzetiségüket. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartják az emberek bátorítását, felhívva a figyelmet arra, hogy egy olyan egyéni döntésről van szó, amely az egész közösség hétköznapjaira és jövőjére lesz hatással.

Mint ismert, a 2011-es népszámlás alkalmával az állampolgárok nemcsak azt választhatták ki, hogy milyen nemzetiségűek, hanem, hogy mi az anyanyelvük. Már akkor látható volt, hogy

többen vallották magukat magyar anyanyelvűnek, mint magyar nemzetiségűnek.

És bár az idei felméréskor lehetőség lesz egy második nemzetiséget is megjelölni – vagyis valaki vallhatja magát egyszerre magyarnak és szlováknak –, a Rákóczi Szövetség arra kéri az érintetteket, alapvetően magyar nemzetiségűnek vallják magukat.

A második nemzetiség megjelölése – reményeik szerint – elsősorban olyanok esetében merül majd föl, akik nagyvárosokban, szlovák környezetben élnek, akár már generációkkal korábban átestek egy nyelvváltáson, vagy adott esetben vegyes családban élnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×