eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Szent Erzsébet székesegyház (b) és a Szent Mihály-kápolna Kassán 2019. október 27-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Így lép át a XXI. századba a szlovákiai népszámlálás - vagy mégsem?

Szlovákiában hétfőn megkezdődött a népszámlálás. Az ország történetében először valósul meg a lakosok összeírása kizárólag elektronikus formában, illetve először kombinálják a már meglévő adatokat a lakosoktól begyűjtött adatokkal. A népszámlálási kérdőív egyik legvitatottabb és politikai vitát is kiváltó pontja, hogy több nemzetiséghez tartozónak is vallhatja magát az ívet kitöltő személy.

Tíz év után ismét népszámlálást tartanak Szlovákiában. Az állampolgárok otthon kényelmes körülmények között tölthetik ki a 14 kérdést tartalmazó népszámlálási kérdőívet a következő hat hét folyamán. A népszámlálási kérdőívben a lakhatásról, a családról, a munkahelyről, a nemzetiségről és a felekezeti hovatartozásról kell számot adniuk a polgároknak. A többi adatot a Szlovák Statisztikai Hivatal keresi ki a már meglévő adatbázisokból.

Az elektronikus kérdőívet a lakosok az interneten találják, vagy letölthetik az erről szóló alkalmazást a mobiltelefonjukba.

Nagyjából tíz perc alatt lehet válaszolni a kérdésekre,

amelyek a szlovákon kívül további hét nyelven elérhetőek: magyarul, roma és ruszin nyelven, ukránul, angolul, németül és franciául.

A népszámlálást megelőző napokban heves társadalmi vita folyt arról, hogy a nemzetiségek szempontjából jó-e vagy sem, ha két nemzetiséget is megadhatnak a népszámláláskor. Végül maradt az

eredeti változat, amely szerint az első mellett egy másik nemzetiséget is be lehet írni.

A kérdés megosztotta a szlovákiai magyar politikum képviselőit is. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szerint a két kérdés elősegítheti a nemzeti kisebbségek hatékonyabb jogérvényesítését, és segít pontosabb képet alkotni a lakosság nemzetiségi összetételéről. Az MKP és az Összefogás ugyanakkor jobban örült volna, ha csupán egy nemzetiség feltüntetésére adott volna lehetőséget a kérdőív, mert szerintük egy második nemzetiség feltüntetése a kisebbségekhez tartozók asszimilációját erősíti.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök már kitöltötte a népszámlálási kérdőívet, és erre biztatott mindenkit, hiszen, mint mondta, nagyon gyorsan és egyszerűen meg lehet azt tenni.

„A népszámlálás valóban összehasonlíthatatlanul kényelmesebb és gyorsabb, mint az eddigiek” – fogalmazott az államfő. A nemzetiségről szóló kérdésekkel kapcsolatban elmondta, örül neki, hogy két lehetőséget is meg lehet adni a nemzetiséget illetően, és azt szeretné, ha

két egyenrangú lehetőségként

jelennének meg az erre adott válaszok a statisztikákban.

A népszámlálás első, legalapvetőbb eredményei a tervek szerint már idén a statisztikai hivatal rendelkezésére fognak állni, ez azonban függ a járványhelyzet alakulásától is. A további adatok 2022-ben lesznek ismertek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×