eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök támogatói tüntetnek, amint a politikus gépkocsioszlopa elhalad mellettük a washingtoni Fehér Ház közelében 2020. november 14-én. Trump nem ismeri el Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelmét a november 3-i amerikai elnökválasztáson, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult.
Nyitókép: MTI/EPA/SIPA pool/Chris Kleponis

Szakértő: elégedetlenség tapasztalható a republikánus oldalon

Donald Trump elismerte a vereségét a hétvégén a Twitteren közzétett egyik üzenetében, ám kisvártatva korrigált, hozzátéve, hogy demokrata riválisa, Joe Biden csalással nyert. A hivatalban lévő elnök közben újabb jogászt kért fel, akitől azt várja, hogy megfordítja a választási eredményeket. Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint azonban ez elég valószínűtlen.

Azokban a billegő államokban, ahol napokig tartott a szavazatszámlálás, majdnem mindenhol vélhetően Joe Biden győz. A demokrata elnökjelölt kis, a legtöbb helyen egy százalékponton belüli különbséggel nyer. Ez sok ezres eltérést jelent a szavazatok között, vagyis újraszámlálás esetén sem valószínű, hogy ekkora nagyságrendben fordult volna elő rossz számlálás – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az utóbbi néhány nap eseményeiről.

Varga Gergely közölte: a folyó bírósági eljárások függvényében is arra lehet számítani, hogy Joe Biden lesz a következő elnök, mert az elektori kollégiumban előnye van, még akkor is, ha esetleg váratlanul egy-egy államban megfordul az eredmény, de ez igen valószínűtlen.

A szakértő arról is beszélt, hogy

a háttérben nem megy olyan zökkenőmentesen a hatalom átadása, mint korábban,

tekintettel az elnökválasztás vitatott jellegére. A demokrata stáb készül a hatalom átvételére, de vannak olyan területek, amelyekhez a Trump-adminisztráció nem ad hozzáférést.

A következő hetekben fokozatosan változni fog ez a hozzáállás, annak is függvényében, hogy vélhetőleg egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy az érdemi eredmény nem fog változni – fejtette ki Varga Gergely.

A hétvégén Donald Trump mellett szimpátiatüntetéseket tartottak. Ezzel kapcsolatban a vezető kutató azt mondta: van egyfajta elégedetlenség az eredményekkel kapcsolatban a republikánus oldalon, ez tapasztalható néhány nagyvárosban, de nem ölt olyan méreteket, amelyből elhúzódó országos demonstrációkra lehetne következtetni. Hozzátette, vélhetően lesznek még megmozdulások a következő hetekben is, de ha nem történik valami váratlan a bíróságokon, ezek szűkülni fognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×