eur:
393.08
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Olajszállító hajókat néz egy pár a kaliforniai Huntington Beach partjainál 2020. április 24-én. A koronavírus miatt jelentősen visszaesett az olaj iránti kereslet, mintegy három tucat olajszállító vesztegel Long Beach és San Francisco között mert nem tudják hova szállítani a rakományt.
Nyitókép: Olajszállító hajókat néz egy pár a kaliforniai Huntington Beach partjainál 2020. április 24-én. A koronavírus miatt jelentősen visszaesett az olaj iránti kereslet, mintegy három tucat olajszállító vesztegel Long Beach és San Francisco között mert nem tudják hova szállítani a rakományt. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Felboríthatja az olajpiaci egyensúlyt Joe Biden elnöksége

Jön Irán napi egymillió hordóval, de kérdés, kinek adja el, az Egyesült Államok ugyanis más irányba indul el. Pletser Tamás elemezte a helyzetet az InfoRádióban.

Joe Biden elnöksége alatt csökkenhet a kereslet és növekedhet a kínálat a kőolaj világpiacán. Ez pedig jelentősen befolyásolhatja a nyersanyag kereskedésének törékeny egyensúlyát – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

"Alapvetően a megújuló energiát, illetve a klímaváltozás elleni harcot támogatja, ami ugyebár nem pozitív jel az amerikai olajipar számára; amit Joe Biden politikájáról tudunk, hogy többek között a szövetségi területeken be kívánja tiltani az olajfúrást és -bányászatot. Ez persze kis területe az amerikai olajiparnak, kevesebb mint 10 százalék" – vázolta Pletser Tamás.

Másrészt a bideni külpolitika is fontos lehet a kőolajárra nézve: korábban a demokraták még Barack Obama elnöklése alatt kötöttek egy megállapodást Iránnal, amit Donald Trump felbontott, de Pletser Tamás szerint elképzelhető, hogy az új elnök megengedőbb lesz Iránnal szemben, így az ország 2021-ben újra a világ olajpiacára léphet, ez viszont a mostani, igen törékeny helyzetre nem lesz jó hatással, hiszen – mint a szakértő fogalmazott –

"Irán akár napi 1-2 millió hordó többletolajat vihet a piacra, ami felboríthatja az egyensúlyt".

Közben az Egyesült Államok önellátásra törekszik olajból, sőt exportőrré is vált, legalábbis ez volt a tendencia eddig. Hogy ebben milyen változás történik, arról az elemző azt mondta: "egyértelmű".

"Keresleti oldalról történik csökkenés

azáltal, hogy az Egyesült Államok új technológiákat fog támogatni. Ez az olajkereslet jelentős csökkenését jelentheti az országban" – vetítette előre.

A koronavírus-válság miatt egyébként a bő 13 milliós napi csúcsról 10,5 millió hordós napi termelésre csökkent az amerikai olajkiadás, ezzel párhuzamosan viszont az import növekedett az elmúlt hónapokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×