INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

vlagyimir putyin

angela merkel

joe biden

amerikai elnökválasztás

Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.

Amerikai elnökválasztás: Vlagyimir Putyin még vár a gratulációval

Infostart / MTI

A Kreml mellett Angela Merkel német kancellár is megszólalt az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatban.

A Kreml szerint Vlagyimir Putyin államfő részéről akkor lesz korrekt gratulálni az Egyesült Államok megválasztott elnökének, ha már kihirdették a hivatalos végeredményt – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a különbség a jelenlegi helyzet és az 2016-os között, amikor Putyin azonnal gratulált Donald Trumpnak, Peszkov rámutatott, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök jogi eljárásokat jelentett be a választás ügyében, ezért a Kreml szerint a korrekt eljárás a hivatalos bejelentés megvárása. Emlékeztetett rá, hogy négy évvel ezelőtt nem érkezett óvás (a vesztes demokrata párti jelölt, Hillary Clinton volt külügyminiszter részéről).

A szóvivő nem bocsátkozott részeletekbe azzal kapcsolatban, hogy a Kreml mit tekint majd hivatalos bejelentésnek. Felidézte, hogy Putyin többször is kifejezésre juttatta már: tisztelettel viszonyul az amerikai nép választásához, s kész együttműködni az Egyesült Államok megválasztott elnökével, bárki legyen is az.

"Mi mindenesetre azt reméljük, hogy az Egyesült Államok következő elnökével sikerül majd párbeszédre lépnünk,

és közösen megállapodnunk arról, hogy milyen utakon rendezhetjük kétoldalú kapcsolatainkat" - mondta Peszkov.

"Annál is inkább, mert kétoldalú kapcsolataink jelentős része - ez alatt a stabilitási és a biztonsági összefüggéseket értem - nemcsak a mi két népünket érinti, hanem gyakorlatilag a világ összes többi népét is" - tette hozzá a Kreml szóvivője.

Merkel: össze kell tartani

A német-amerikai barátság közös kincs, amelyet tovább kell gyarapítani - jelentette ki Angela Merkel német kancellár az amerikai elnökválasztás alkalmából tett sajtónyilatkozatában. Kiemelte, hogy a választópolgárok döntése révén az Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz, aki évtizedes bel-, és külpolitikai tapasztalattal kezdi meg munkáját, és jól ismeri Németországot és Európát.

Hozzátette, hogy szívből gratulál a megválasztott elnöknek, és Kamala Harris megválasztott alelnöknek is, aki "a tisztséget betöltő első nőként és bevándorlók gyermekeként sok embernek inspiráció, és példa az Amerika adta lehetőségekre".

Hangsúlyozta, hogy a németek a saját bőrükön tapasztalták meg, mennyire fontos szerepe van az Egyesült Államoknak a szabadságban és a demokráciában. Azt is közvetlenül tapasztalták meg, mennyire fontos a német-amerikai barátság és a transzatlanti partnerség Németországnak, Európának és a világnak.

Rámutatott, hogy éppen harmincegy éve, 1989. november 9-én kezdődött a berlini fal ledöntése, és alig néhány hete, október 3-án ünnepelték Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulóját. Az újraegyesítés "nem történhetett volna meg az amerikaiak bizalma nélkül" - húzta alá a német kancellár.

Erre a bizalomra és barátságra van szükség a következő években is.

A két országot összekötik a közös értékek, az emberi méltóság, a demokrácia, a jogállamiság, és közös érdekek is.

"Az Egyesült Államoknak és Németországnak az Európai Unió tagjaként össze kell tartania, hogy le tudjuk győzni korunk nagy kihívásait" - mondta Angela Merkel.

Aláhúzta: az Egyesült Államok Németország "legfontosabb szövetségese", amely azonban Németországtól és többi európai partnerétől is jogosan várja el, hogy tegyen többet a biztonságáért és meggyőződéseinek érvényesítéséért.

"Mi, európaiak már el is indultunk ezen az úton" - mondta Angela Merkel.

Gratulált Joe Bidennek mások mellett Frank-Walter Steinmeier államfő is, aki kiemelte, hogy a megválasztott elnök azt az Amerikát képviseli, amely "becsben tartja a szövetségek, a barátok, a megbízhatóság és a bizalom értékét".

Joe Biden elnökségéhez nagyon sokan fűznek nagy reményeket, messze az Egyesült Államok határain túl is, méghozzá "egy új együttműködés, a higgadt, belátó gondolkodás és a nyugtalan világ gondjainak megoldását szolgáló állhatatos munka reményét" - fejtette ki a német szövetségi elnök.

Hangsúlyozta: Németország készen áll arra, hogy együtt dolgozzon a leendő elnökkel "egy jobb, békésebb és igazságosabb világért".

Nyitókép: Jurij Kocsetkov
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018