eur:
390.54
usd:
364.23
bux:
68269.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A november 3-i amerikai elnökválasztásra, valamint kongresszusi választásokra beküldött levélszavazatokat dolgozzák fel Atlantában 2020. november 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Megfordult az állás Georgiában, tisztult a képlet

A déli államban magyarországnyi szavazó voksolt, a jelöltek közti különbség mégis alig több ezernél.

Már a Fox Newsnál "komótosabban", a térképét csak a valóban megszámlált szavazatok alapján frissítő – kékítő vagy pirosító –, jóslatokba nem bocsátkozó BBC-nél is megfordult az állás azon négy állam egyikében, ahol még zajlik a szavazatszámlálás és még van matematikai esély arra, hogy akár a republikánus Donald Trump amerikai elnök, akár a demokrata kihívó Joe Biden "elvigye" az adott állam elektorait.

Minden további részlet előtt mutatjuk az európai idő szerint péntek kora délután érvényes táblát, amelyről kiderült, a figyelem középpontjában álló négy állam közül a Ga.-val jelölt délkeleti Georgia a korábbi pirosról kékre váltott, vagyis Joe Biden vezetése látszik:

Forrás: BBC (az interaktív térképért kattintson a képre vagy IDE)
Forrás: BBC (az interaktív térképért kattintson a képre vagy IDE)

Az összelektorszámot tekintve Joe Biden 253–214-re vezet Donald Trumppal szemben – 270 kell ahhoz, hogy valaki győztesnek mondhassa magát –, a regnáló elnök azonban korábban többször is jelezte, hogy a "hirtelen valahonnan előkerülő" demokrata voksok miatt jogi elégtételt kíván venni, négy államban már a feljelentését is megtette, valamint azt is megígérte, hogy a legfelsőbb bíróságig elviszi panaszát.

De nem csak emiatt nem jelenthető még ki a győztes személye az amerikai elnökválasztási versenyben.

Mint a BBC "matekórájából" kiderül, a voksszámolás 99 százalékánál tartó Georgia behúzásán kívül Joe Bidennek a Fehér Ház kulcsaiért még meg kell nyernie vagy Pennsylvaniát, vagy kettőt az alábbiak közül:

  • Nevada – itt bő 11 ezer szavazattal Biden vezet 89 százalékos feldolgozottságnál
  • Arizona – csaknem 50 ezres Biden-előny 90 százalékos összeszámláltságnál
  • Wisconsin – 20 ezres előny Bidennél, 99 százalékos a feldolgozottság.

Ha így maradnak ezek az állások, akkor Donald Trumpon még az sem segítene, ha Pennsylvaniát – ahol előnye folyamatosan apad a levélszavazatok összesítésével, de még mindig 18 ezer voks – megnyerné, innen ugyanis hiába húz be 20 elektort, még mindig szüksége lenne a négy jelenlegi kulcsállam – Georgia, Észak-Karolina, Nevada, Arizona – közül három elhódítására.

A BBC "matektanárainak" ábráján ugyanez:

Forrás: BBC
Forrás: BBC

A tendencia figyelése szempontjából fontos adat, hogy

a levélszavazatok - amelyek most is gyűlnek még - viszonylag nagy többségben Joe Biden támogatását mutatják, vagyis ahol ő vezet, már nehezebben kaphat ki.

Visszatérve a most "fordult" Georgiára: az állam szavazóinak száma nagyjából megegyezik azzal, mint ahányan Magyarországon az Országgyűlési választásokon a szavazóurnákhoz járulnak, ehhez képest a két elnökjelöltre leadott szavazatkülönbség eddig alig több ezernél, vagyis a differencia tizedszázalékban sem mérhető.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×