eur:
385.88
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
A november 3-i amerikai elnökválasztásra, valamint kongresszusi választásokra beküldött levélszavazatokat dolgozzák fel Atlantában 2020. november 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Megfordult az állás Georgiában, tisztult a képlet

A déli államban magyarországnyi szavazó voksolt, a jelöltek közti különbség mégis alig több ezernél.

Már a Fox Newsnál "komótosabban", a térképét csak a valóban megszámlált szavazatok alapján frissítő – kékítő vagy pirosító –, jóslatokba nem bocsátkozó BBC-nél is megfordult az állás azon négy állam egyikében, ahol még zajlik a szavazatszámlálás és még van matematikai esély arra, hogy akár a republikánus Donald Trump amerikai elnök, akár a demokrata kihívó Joe Biden "elvigye" az adott állam elektorait.

Minden további részlet előtt mutatjuk az európai idő szerint péntek kora délután érvényes táblát, amelyről kiderült, a figyelem középpontjában álló négy állam közül a Ga.-val jelölt délkeleti Georgia a korábbi pirosról kékre váltott, vagyis Joe Biden vezetése látszik:

Forrás: BBC (az interaktív térképért kattintson a képre vagy IDE)
Forrás: BBC (az interaktív térképért kattintson a képre vagy IDE)

Az összelektorszámot tekintve Joe Biden 253–214-re vezet Donald Trumppal szemben – 270 kell ahhoz, hogy valaki győztesnek mondhassa magát –, a regnáló elnök azonban korábban többször is jelezte, hogy a "hirtelen valahonnan előkerülő" demokrata voksok miatt jogi elégtételt kíván venni, négy államban már a feljelentését is megtette, valamint azt is megígérte, hogy a legfelsőbb bíróságig elviszi panaszát.

De nem csak emiatt nem jelenthető még ki a győztes személye az amerikai elnökválasztási versenyben.

Mint a BBC "matekórájából" kiderül, a voksszámolás 99 százalékánál tartó Georgia behúzásán kívül Joe Bidennek a Fehér Ház kulcsaiért még meg kell nyernie vagy Pennsylvaniát, vagy kettőt az alábbiak közül:

  • Nevada – itt bő 11 ezer szavazattal Biden vezet 89 százalékos feldolgozottságnál
  • Arizona – csaknem 50 ezres Biden-előny 90 százalékos összeszámláltságnál
  • Wisconsin – 20 ezres előny Bidennél, 99 százalékos a feldolgozottság.

Ha így maradnak ezek az állások, akkor Donald Trumpon még az sem segítene, ha Pennsylvaniát – ahol előnye folyamatosan apad a levélszavazatok összesítésével, de még mindig 18 ezer voks – megnyerné, innen ugyanis hiába húz be 20 elektort, még mindig szüksége lenne a négy jelenlegi kulcsállam – Georgia, Észak-Karolina, Nevada, Arizona – közül három elhódítására.

A BBC "matektanárainak" ábráján ugyanez:

Forrás: BBC
Forrás: BBC

A tendencia figyelése szempontjából fontos adat, hogy

a levélszavazatok - amelyek most is gyűlnek még - viszonylag nagy többségben Joe Biden támogatását mutatják, vagyis ahol ő vezet, már nehezebben kaphat ki.

Visszatérve a most "fordult" Georgiára: az állam szavazóinak száma nagyjából megegyezik azzal, mint ahányan Magyarországon az Országgyűlési választásokon a szavazóurnákhoz járulnak, ehhez képest a két elnökjelöltre leadott szavazatkülönbség eddig alig több ezernél, vagyis a differencia tizedszázalékban sem mérhető.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×