eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Fegyveres rohamrendőrök állnak őrt, miközben több mint százezer ember az elnökválasztás eredménye ellen tüntet Minszkben 2020. október 24-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással Minszkben 2020. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP

Aljakszandr Lukasenka nem hátrál, százakat vettek őrizetbe, hétfőn országos sztrájk indulhat

A fehérorosz ellenzék vezetője hétfőtől országos sztrájkot hirdetett, mivel a vasárnapi határidőre nem teljesültek a korábban adott ultimátum követelései.

Kétszázkilencven embert vettek őrizetbe a fehéroroszországi városokban a vasárnapi tüntetések idején – közölte hétfőre virradóra a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.

A legtöbb őrizetbe vétel a fővárosban, Minszkben, illetve a lengyel-litván-fehérorosz hármashatár közelében fekvő Hrodna (Grodno) városában történt.

A szervezet közleményében 16 várost sorol fel, ahol tüntetések voltak.

A Népi Ultimátumnak elnevezett országos tiltakozó megmozdulás Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnök felhívására zajlott. Helyszíni tudósítások szerint

csak Minszkben több mint százezren vonultak az utcákra a masszív karhatalmi jelenlét ellenére,

követelve Aljakszandr Lukasenka államfő lemondását, a tüntetőkkel szembeni erőszak leállítását és a politikai foglyok elengedését. Mivel vasárnap éjfélig ezek a követelések nem teljesültek, Cihanouszkaja felszólította a polgárokat, hogy hétfőtől lépjenek országos sztrájkba, zárják le az utakat és ne vásároljanak állami boltokban.

"Az út nem lesz egyszerű, a Lukasenka elleni harchoz erőre és kitartásra van szükség" – hangsúlyozta Cihanouszkaja.

Lukasenka nem hajlandó lemondani, holott az augusztus eleji elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×