eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók történelmi zászlókkal vonulnak Minszkben 2020. szeptember 20-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
Nyitókép: MTI/AP/TUT.by

A fehérorosz demokratikus ellenzék kapja a Szaharov-díjat

A díjat a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért ítélik oda.

Az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli a brüsszeli plenáris ülésén gratulált a díjat elnyerő fehérorosz ellenzék képviselőinek bátorságukért, kitartásukért és elhatározottságukért.

Szavai szerint a fehérorosz ellenzék egy önmagánál sokkal erősebb ellenféllel szállt szembe és tart ki ellene. Azonban olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság – mondta. Sassoli azt üzente a díjazottaknak, tartsanak ki, ne adják fel a küzdelmet:

"Mi mellettetek vagyunk"

A fehérorosz demokratikus ellenzéket a Koordinációs Tanács képviseli, amelyet Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető mellett több más politikai és civil szereplő hozott létre.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson.

A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták. A nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét. A tiltakozó megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek. A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült és nemrég országos sztrájkkal fenyegetett, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását, és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait.

Az EP-díj idei döntései között volt Nadzsíb Músza Mikael, Moszul érseke, aki amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2014 augusztusában elfoglalta Moszult, a keresztények Kurdisztánba menekítéséről gondoskodott. Valamint a Guapinol nevű, környezetvédelmi aktivistákból álló hondurasi csoport, amelynek tagjait azért börtönözték be, mert békés tiltakozó tüntetést szerveztek egy folyókat szennyező bányavállalat ellen. A csoport egyik tagját a múlt héten meggyilkolták.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus, Andrej Szaharov nevét viselő díjra az uniós parlament frakciói vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A díjhoz 50 ezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár.

A Szaharov-díj átadási ceremóniáját december 16-án tartják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×