eur:
394.41
usd:
369.37
bux:
65607.88
2024. április 23. kedd Béla
Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető beszédet mond a délnyugat-lengyelországi Karpaczban zajló nemzetközi Gazdasági Fórumon 2020. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Sebastian Borowski

Ellenzéki ultimátum Aljakszandr Lukasenkának

Október 25-ig kapott haladékot a fehérorosz elnök az ellenzék három követelésének végrehajtásához. Ha nem tesz eleget neki, sztrájk és útlezárások jönnek.

Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek a fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja, országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait – írja az Interfax orosz hírügynökség jelentése alapján az MTI.

„Két hónapnyi politikai válság, erőszak, illetve törvénytelenség van mögöttünk, és mi torkig vagyunk ezzel

– idézte az Interfax a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Telegram-oldalán megjelent közleményt. – Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk. A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három feltétlen követelésünket teljesítse.”

Az ellenzék vezető három követelése:

  1. Lukasenkának be kell jelentenie lemondását
  2. az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie
  3. minden politikai foglyot szabadon kell engedni

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, és ezreket vettek őrizetbe.

A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt hangsúlyozta:

amennyiben nem teljesülnek ezek a követelések október 25-ig, „akkor az egész ország békésen kivonul az utcákra egy nemzeti ultimátummal”.

Hangsúlyozta, hogy ebben az esetben

október 26-án országos sztrájkba kezdenek, lezárják az utakat és az állami üzleteknek sem lesz forgalmuk.

„Tizenhárom napunk van a felkészülésre – tette hozzá Cihanouszkaja –, és ezalatt a fehéroroszok folytatják békés, de kitartó tiltakozásukat”

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×