eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt leadja szavazatát a fehéroroszországi elnökválasztáson Minszkben 2020. augusztus 9-én. A választáson öt jelölt indul, de a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenkával szemben csak Szvjatlana Cihanouszkajának, a fogva tartott ellenzéki Szjarhej Cihanouszki vlogger feleségének van esélye.
Nyitókép: MTI/EPA/Marina Szerebriakova

Körözik a fehéroroszok Szvjatlana Cihanouszkaját

Eredetileg a férje indult volna az elnökválasztáson, de őt a fehérorosz rezsim bebörtönözte, így Szvjatlana Cihanouszkaja lett jelölt.

Körözést adtak ki a fehérorosz hatóságok Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető ellen, akit azzal vádolnak, hogy az alkotmányos rend megdöntésére szólított fel – jelentette pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az orosz belügyminisztériumra hivatkozva.

Cihanouszkaja röviddel az augusztus 9-i, vitatott eredményű elnökválasztás után elhagyta hazáját, és a szomszédos Litvániába távozott. A választási bizottság által közölt hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök a szavazatok több mint 80, Cihanouszkaja pedig több mint a 10 százalékát kapta meg.

Az ellenzéki vezető neve október elején egy oroszországi körözési listán is megjelent.

A moszkvai belügyminisztérium akkor arról tájékoztatott, hogy Cihanouszkaja ellen Fehéroroszország adott ki államközi körözést, amely Oroszország területén is érvényes.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, és ezreket vettek őrizetbe. Cihanouszkaja kedden október 25-i határidővel ultimátumot adott a fehérorosz elnöknek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×