eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

A Vatikánban egyeztetett Szijjártó Péter

A Vatikán tudja, hogy számíthat Magyarországra a bajba jutott keresztények közösségek segítésében - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután Vatikánvárosban megbeszélést folytatott Paul Richard Gallagher érsekkel, szentszéki külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a találkozó kiemelt témája a globálisan egyre erősödő keresztényellenességgel szembeni fellépés volt. Megjegyezte, bevált gyakorlattá vált, hogy a két ország diplomáciai vezetője évente legalább kétszer egyeztet.

"Magyarország ezeréves keresztény államisággal rendelkezik, ezért nem engedhetjük, hogy a kereszténységgel szemben időről időre erőre kapó támadások győzedelmeskedjenek a keresztény értékek felett" - jelentette ki Szijjártó Péter. Megjegyezte, a felek egyetértettek, hogy ma a kereszténységet "minden irányból és szempontból" támadások érik, ami éppúgy jelent fizikai bántalmazást, mint politikai, ideológiai alapú támadást. "Onnan is támadás érkezett, ahonnan nem vártuk volna, vagyis Nyugat-Európában, ahol megkérdőjelezik a keresztény értékeket, és fel akarják számolni Európa keresztény identitását, gyökereit, hagyományait" - tette hozzá.

Megemlítette, hogy a kereszténység vált a világ legüldözöttebb vallásává: több mint 250 millió keresztény szembesül naponta erőszakkal és üldöztetéssel, az utóbbi években tízezer templom, keresztény épület lett támadás, merénylet, rombolás célpontja.

Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a bajba jutott keresztény közösségek támogatása mellett - hangsúlyozta Szijjártó Péter. A külügyminiszter a Vatikánban beszámolt a libanoni maronita keresztény egyháznak - az egy hónappal ezelőtti bejrúti robbanás után - juttatott gyorssegélyről, de említette az üldözött közel-keleti keresztény közösségek támogatását, valamint kettőszáz olyan közel-keleti keresztény diák fogadását magyarországi egyetemeken a tavalyi évben, akiket hazájukban diszkrimináltak.

Szijjártó Péter kiválónak és folyamatosnak nevezte "a magyar nemzet történetében és életében kiemelt szerepet" betöltő katolikus egyházzal folytatott együttműködést. Megemlítette a magyarországi katolikus templomok állami támogatással zajló felújítását, "miközben nagy nyugati országokban az elmúlt években százával zárták be vagy alakították át a katolikus és más vallású templomokat".

"Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta területein tíz év alatt háromezer keresztény templomot újítottunk fel vagy építettünk, kétszeresére nőtt az egyházi iskolák száma" - mondta.

Hozzátette, ha a vírushelyzet engedi, Magyarország készen áll jövő szeptemberben megrendezni az idén elmaradt Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. "Magyarország jó házigazdája lesz a találkozónak" - emelte ki.

Szijjártó Péter az olasz belügyminiszter, Luciana Lamorgese csütörtöki kijelentéseire is reagált. A római kormány képviselője a migránsok kötelező európai uniós szétosztását sürgette, valamint felvetette, hogy az ezt elutasító tagállamokat ne részesítsék a járvány utáni gazdasági helyreállítást szolgáló forrásokban.

"Megszoktuk, hogy a liberális, baloldali pártok folyamatosan zsarolják a közép-európaiakat, főleg a patrióta kormányokat. Az európai források megvonásával zsarolnak, ha nem adjuk fel a szigorú migrációs politikánkat, márpedig nem adjuk fel"- jelentette ki.

Kifejtette: a kormány továbbra is ellenáll és megvédi Magyarországot, Európát az illegális bevándorlástól. "Az európai források nekünk járnak, nem könyöradományok, Magyarország minden uniós kötelezettségét teljesíti, és az európai szerződések értelmében ezek a források a mi pénzünk is, semmilyen zsarolásnak nem engedünk" - mondta Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×