eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Egy vektorvakcina az első engedélyezett koronavírus-oltás

Kedden jelentette be Vlagyimir Putyin, hogy hivatalosan is bejegyezték a Covid-19 betegség elleni első orosz vakcinát.

Az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztett ki, magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben. (Az antitest titer egyszerűen fogalmazva azt mutatja meg, hogy mennyi ellenanyagot termel a szervezet – a szerk.) Az önkéntesek közül senkinél sem alakult ki "súlyos immunizálási komplikáció" az orosz szaktárca szerint, amely közölte:

a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét. Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan "tartályként" használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon "megismerteti" az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül. Az oltást egyébként már megkapta Vlagyimir Putyin egyik lánya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×