eur:
395.31
usd:
364.53
bux:
65596.86
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Orosz vakcina: a gyógyszerészszakma felsorakoztatta kérdőjeleit

Nincs érdemi publikáció az oltásról, nincs elég emberen kipróbálva; a WHO szintén nagyon kíváncsi volna néhány dologra a Vlagyimir Putyin által kedden bejelentett védőoltással kapcsolatban.

Az új koronavírus okozta Covid-19 elleni orosz vakcina bejegyzésének keddi bejelentésére a világ vezető egészségügyi szakértői kétségeiket fejezték ki.

Mint az Infostart is írt róla, kevesebb mint két hónapos, emberekkel végzett klinikai tesztek után a világon elsőként jegyezték be Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban.

Az oltóanyagot fejlesztő orosz intézet mindazonáltal eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.

A vakcinafejlesztésben folyó globális verseny első helyéért Oroszországnak még nagy létszámú, emberekkel végzett klinikai teszteket kell lefolytatnia, amelyek eredményei megmutathatnák, hogy működik-e az oltóanyag.

"Lényegében nagyszabású, lakossági szintű tesztet folytatnak" - jelentette ki Ayfer Ali, a brit Warwicki Egyetem gyógyszerkutatója, aki szerint a szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina

lehetséges mellékhatásait

talán még nem lehetett észrevenni.

Noha valószínűleg ritkák, ezek komolyak is lehetnek - figyelmeztetett.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben, "és minden szükséges ellenőrzésen átment". Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének tudósa a döntést

"meggondolatlannak és ostobának"

nevezte.

"Egy nem megfelelően tesztelt vakcinával végzett tömeges oltás etikátlan. Az orosz oltási kampányban jelentkező bármilyen probléma katasztrofális lenne mind az egészségre káros hatásai, mind a védőoltások lakossági elfogadásának és hitelének további rontása miatt" - fejtette ki.

A keddi orosz bejelentés idején a világ több mint fél tucat gyógyszerfejlesztő cége végez nagy létszámú teszteket emberi részvétellel Covid-19 elleni vakcinajelöltjükkel, mindannyian önkéntes résztvevők tízezreinek bevonásával.

Az élvonalbeli gyógyszerfejlesztők - köztük a Moderna, a Pfizer és az AstraZeneca - azt remélik, év végéig megbizonyosodnak, hogy vakcinájuk működik és biztonságos.

Mindegyiküktől elvárják, hogy tesztjeik eredményeit és az oltóanyag biztonságosságáról szóló adatokat nyilvánosságra hozzák és átadják ellenőrzésre az amerikai, európai és más hatóságoknak, mielőtt jóváhagynák a vakcinákat.

Az orosz oltóanyagot az ország egészségügyi minisztériuma azelőtt jegyezte be, hogy a tesztek úgynevezett harmadik fázisát, vagyis a többezres létszámmal végzett próbákat elvégezték volna.

Szakértők szerint az orosz vakcina - az előállítás módjáról és a biztonságosságról, az immunválaszról és a Covid-19 hatékony megelőzéséről -

publikált adatainak hiánya miatt a tudósok és az egészségügyi hatóságok a sötétben tapogatóznak.

"Anélkül, hogy a tudományos munkákat elemzésnek vetették volna alá, nem lehet tudni, hogy az orosz vakcina hatékonynak bizonyult-e" - mondta Keith Neal, a brit Nottinghami Egyetem járványtani és fertőzőbetegség-kutatója.

A WHO is nagyon kíváncsi néhány dologra

Egyeztet az Egészségügyi Világszervezet az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudná a szervezet is elfogadni az Oroszországban már bejegyzett, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcinát - közölte kedden a WHO szóvivője.

"Szoros kapcsolatban vagyunk az orosz egészségügyi hatóságokkal, és vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a WHO hogyan fogadhatná el minősített vakcinaként az orosz fejlesztést" - emelte ki Tarik Jasarevic WHO-szóvivő genfi sajtótájékoztatóján. Hozzátette:

bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát

és hatékonyságát.

Kételyeit fejezte ki a koronavírus elleni új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága iránt a német egészségügyi minisztérium kedden.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×