eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egészségügyi alkalmazott kezében egy remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullával az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Koronavírus - itt az első engedélyezett gyógyszer és vakcina

Hétfőn kiderült, hogy megállapodott az Európai Bizottság a Gilead Sciences gyógyszergyártóval, kedden Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy engedélyezett egy oltást, orosz egészségügyi illetékesek meglepő adatot is közöltek.

Megállapodott az Európai Bizottság a Gilead Sciences gyógyszergyártóval, hogy a következő hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé válik a Veklury® (remdesivir) vírusellenes készítmény. Ez az első, jóváhagyással rendelkező Covid-19 antivirális kezelési módszer – jelentették be hétfőn.

Az Európai Bizottság 2020. július 3-án adta ki a Veklury feltételes forgalomba hozatali engedélyét. Ennek alapján a gyógyszer felnőtt és serdülőkorú (legalább 12 éves és 40 kg testtömegű), COVID-19 okozta tüdőgyulladásban szenvedő, oxigénpótlást igénylő betegek kezelésére használható. Eközben tovább folytatódik a remdesivir hatékonyságának és biztonságosságának klinikai vizsgálata is. Ennek részeként tanulmányozzák a remdesivir gyulladásgátló gyógyszerekkel való együttes használhatóságát, illetve konkrét népességcsoportokban, például a gyermekgyógyászatban történő alkalmazhatóságát.

A megállapodás érdekében az EB igénybe vette az úgynevezett Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt (ESI). Ilyen jellegű központi gyógyszerbeszerzésre még nem volt példa. A megállapodás összhangban van az Egyesült Államok kormányával megkötött, korábban bejelentett árképzési és szállítási szerződéssel - közölte a Gilead Sciences.

A gyógyszergyár jelentős beruházásokkal bővíti a gyártókapacitást és az elérhető készletet. Várakozásai szerint így szeptember végére csökkenhet a globális nyomás az ellátási láncon, és – a fertőzés jelenleg várt terjedési sebességével számolva – október után egyensúlyba hozható a globális kereslet és az elérhető gyógyszermennyiség.

Orosz engedély

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését. Az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

"Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát" - mondta.

Moszkva, 2020. augusztus 7.
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesek egy csoportját fényképezik, amint távozik a Moszkva közelében lévő Bugyenko Fő Katonai Kórházból 2020. július 29-én. Az orosz egészségügyi miniszterhelyettes 2020. augusztus 7-i bejelentése szerint hamarosan befejeződik a Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és augusztus első felében bejegyzik.
MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2020. augusztus 7-én közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesek egy csoportját fényképezik, amint távozik a Moszkva közelében lévő Bugyenko Fő Katonai Kórházból 2020. július 29-én. MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Az orosz védelmi minisztérium, amely a Gamaleja Intézettel együtt dolgozott az első orosz oltóanyag kidolgozásán, már korábban bejelentette, hogy lezárta a tesztelést, és hatékonynak és veszélytelennek minősítette a vakcinát, amellyel októberben tervezik megkezdeni a tömeges oltást, és amelynek gyártását a tervek szerint havi több millió adagra futtatják fel.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki "súlyos immunizálási komplikáció". Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

Elsőként az egészégügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül.

Az oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×