INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

koronavírus

who

összefoglaló

A 2020. augusztus 10-én közreadott képen kereszteket, piros léggömböket és brazil nemzeti zászlókat helyeztek el a Rio de Paz nevű civil szervezet tagjai a koronavírus-járvány áldozatainak tiszteletére a Rio de Janeiro-i Copacabana beach nevű tengerparti strand homokjában auguszus 8-án, miközben Brazíliában már több mint 100 000 ember halt a járvány miatt.

WHO: ha enyhül rajta a nyomás, a vírus vissza fog térni

Infostart / MTI

Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet szakértője elmondta, mit kell tenni szerinte ahhoz, hogy tavasszal ne legyen szükség újabb országos karanténokra.

Hívhatják második hullámnak, hívhatják akárhogyan, ha enyhül rajta a nyomás, a vírus vissza fog térni - hívta fel a figyelmet a WHO szakértője, aki szerint a vírust nagyon nehéz megállítani. Michael Ryan úgy véli, hogy

a kontaktkövetés, a tesztelés és a járványgóc megjelenése után a helyi intézkedések révén lehet megakadályozni, hogy újabb országos karanténokra legyen tavasszal szükség.

Hétfő estére világszerte megközelítette a 19,9 milliót a fertőzöttek száma, a haláleseteké meghaladta a 731 ezret, és több mint 12 millióan gyógyultak ki a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségből a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Nagy-Britanniában hétfőre 816 új igazolt fertőzöttet jelentettek, kevesebbet, mint az előző nap - 1062 -, amely a legmagasabb volt június vége óta. Eddig 311 641 embert fertőzött meg a koronavírus, a betegségbe 46 574 ember halt bele, közülük nyolcan a megelőző 24 órában.

Olaszországban az elmúlt napban 259 új fertőzöttet jelentettek, kevesebbet, mint a hét végén. A járvány februári kezdete óta 250 825 embert fertőzött meg a vírus. Négy új halálesettel 35 209-re nőtt a járvány halálos áldozatainak a száma.

Spanyolországban hétfőn 28 503 halálesetet és 332 216 fertőzöttet tartottak nyilván.

Görögrszágban a kormány elrendelte a bárok és éttermek éjszakai zárva tartását a népszerű üdülőhelyeken, így Míkonoszon, Szantorinin, Korfun, Rodoszon és Krétán keddtől.

A Belgiumból, Csehországból, Hollandiából és Spanyolországból és Svédországból repülőn érkező utasoknak augusztus 17. után két napnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatniuk, akárcsak a szárazföldi határokon érkezőknek.

Kelet-Európában továbbra sem lassult számottevően a járvány terjedése

Romániában 1200 körül stabilizálódott az elmúlt napokban diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma, a súlyos eseteké azonban tovább emelkedett: hétfőn már 476 válságos állapotban lévő fertőzöttet ápoltak intenzív terápián. Hétfőn újabb 29 halálesetet jelentettek, ezzel 2729-re nőtt a járvány romániai áldozatainak száma. Az ismert aktív eseteké meghaladja a 29 500-at, közülük 7763-an vannak kórházban.

Szerbiában szeptember elsején biztosan elkezdődik a tanév, a tervek szerint azonban - a koronavírus-járvány megfékezés érdekében - egyelőre csak az általános iskolák alsóbb osztályainak diákjai járnak majd órákra. A felsőbb osztályosok, illetve a középiskolások felváltva járnak majd iskolába és tanulnak otthon a virtuális oktatás lehetőségeit kihasználva. Szerbiában vasárnapról hétfőre 27 863-ról 28 099-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 641-re emelkedett.

Ukrajnában vasárnap is több mint ezer új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma velük együtt már megközelítette a 82 ezret, az elhunytaké pedig meghaladta az 1900-at. Kárpátalján a legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 5809-re, az elhunytaké két újabb áldozattal 222-re emelkedett, miközben eddig 2497-en győzték le a kórt. Ukrajna egy hét vörös zónás besorolás után ismét zöld zónába tette Magyarországot, így a Magyarországból Ukrajnába érkezőknek nem kell sem karanténba, sem önelszigetelésbe vonulniuk, vagy tesztekkel igazolniuk a fertőzés hiányát.

Oroszországban meghaladta a 15 ezret a Covid-19 következtében elhunyt betegek száma a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint, a ragály terjedésének lassulása mellett. Az elmúlt egy nap alatt 5118-cal, 892 654-re emelkedett Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma, ami 0,6 százalékos növekedés. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 044 864), Brazília (3 035 422) és India (2 215 074) után. Az aktív esetek száma 1789-cel, 180 972-re nőtt. A halálozások száma 77-tel, 15 001-re, a gyógyultaké pedig 3259-cel, 696 681-re emelkedett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Silvia Izquierdo
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018