eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Angela Merkel (k) Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel (k, a háttérben) és Emmanuel Macron francia elnökkel (j3) beszél az Európai Unió kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának negyedik napi ülésén 2020. július 20-án. A tagállamok vezetői az unió következő hétéves költségvetéséről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi támogatási csomagról tanácskoznak.
Nyitókép: MTI/AP pool/Francisco Seco

Győzelem: mindkét megállapodás megszületett az EU-csúcson

Megállapodtak a 2021-2027-es időszak keretköltségvetésében és a mentőcsomagot is elfogadták a tagállami vezetők.

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot - jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

Íme:

A legnagyobb vita a büdzsék méretéről és belső összetételéről, valamint a folyósítás feltételeiről, jogállamisági feltételrendszerhez kötéséről zajlott - tudósít a Portfolio.

Az első információk szerint a huszonhetes körben kezdődött végső tanácskozás egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szólt,

500 helyett 390 milliárd euró összegű támogatásokkal és 360 milliárd euró kölcsönökkel.

A keretköltségvetés is maradt 1074 milliárd euró, azaz összesen egy 1820 milliárd eurós csomagot fogadott el a 27 tagú közösség 2018-as árak mellett. Ez idei folyó áron 809+1117 milliárd euró, összesen 1867 milliárd euró.

A 750 milliárdos segítség belső szerkezete is az lett, ami előzőleg kiszivárgott (390+360 milliárd), a támogatásként felvehető összeget a tagállamok közösen fizetik vissza 2058-ig - a hitelrészt nem kötelező felvenni, az tagállami hatáskör.

Az Origo összefoglalója szerint még az is eldőlt, hogy

Magyarország 3 milliárd euróval több pénzt kapott a tervezettnél

a támogatási csomag részeként, és Angela Merkel német kancellár ígéretet tett, hogy a német elnökség alatt, 2020. végéig lezárja a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikkely szerinti eljárást.

A 89 órás tárgyalással egyébként nem dőlt meg a 2000-es EU-csúcs rekord.

Cikkünk frissül.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×