INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

eu-csúcs

brüsszel

megállapodás

keretköltségvetés

mentőcsomag

Angela Merkel (k) Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel (k, a háttérben) és Emmanuel Macron francia elnökkel (j3) beszél az Európai Unió kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának negyedik napi ülésén 2020. július 20-án. A tagállamok vezetői az unió következő hétéves költségvetéséről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi támogatási csomagról tanácskoznak.

Győzelem: mindkét megállapodás megszületett az EU-csúcson

Infostart

Megállapodtak a 2021-2027-es időszak keretköltségvetésében és a mentőcsomagot is elfogadták a tagállami vezetők.

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot - jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

Íme:

A legnagyobb vita a büdzsék méretéről és belső összetételéről, valamint a folyósítás feltételeiről, jogállamisági feltételrendszerhez kötéséről zajlott - tudósít a Portfolio.

Az első információk szerint a huszonhetes körben kezdődött végső tanácskozás egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szólt,

500 helyett 390 milliárd euró összegű támogatásokkal és 360 milliárd euró kölcsönökkel.

A keretköltségvetés is maradt 1074 milliárd euró, azaz összesen egy 1820 milliárd eurós csomagot fogadott el a 27 tagú közösség 2018-as árak mellett. Ez idei folyó áron 809+1117 milliárd euró, összesen 1867 milliárd euró.

A 750 milliárdos segítség belső szerkezete is az lett, ami előzőleg kiszivárgott (390+360 milliárd), a támogatásként felvehető összeget a tagállamok közösen fizetik vissza 2058-ig - a hitelrészt nem kötelező felvenni, az tagállami hatáskör.

Az Origo összefoglalója szerint még az is eldőlt, hogy

Magyarország 3 milliárd euróval több pénzt kapott a tervezettnél

a támogatási csomag részeként, és Angela Merkel német kancellár ígéretet tett, hogy a német elnökség alatt, 2020. végéig lezárja a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikkely szerinti eljárást.

A 89 órás tárgyalással egyébként nem dőlt meg a 2000-es EU-csúcs rekord.

Cikkünk frissül.

Nyitókép: MTI/AP pool/Francisco Seco
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018