INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

eu-csúcs

charles michel

orbán viktor

brüsszel

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke könyökük érintésével üdvözlik egymást az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után 2020. július 21-én. A tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot.MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Kétfrontos megállapodás: íme a brüsszeli részletek

Infostart

A takarékos négyek is nyertek valamennyit, Magyarország is többet kap az eredetileg tervezettnél. Vége egy fontos, 90 órás tárgyalássorozatnak.

A Brüsszelben zajlott uniós csúcstalálkozó "hosszabbításában", csaknem 90 tárgyalási óra után megállapodás született a tagállami vezetők között mind a 2021-2027-es időszak keretköltségvetéséről, mind a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet pénzügyi csomagjáról.

A két legfontosabb, hogy 750 milliárd eurós maradt a helyreállítási alap, a közös költségvetés összegén pedig csak minimálisan változtattak (1074 milliárd euró) - 2018-as árak mellett.

Az Európai Tanács oldalán közzétett végső javaslatát minden uniós tagállam képviselője elfogadta - szögezi le a Portfolio tudósítása.

"Sikerült, Európa egységes, Európa erős"

- kezdte kedd hajnali sajtótájékoztatóját Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki szerint a megállapodás "sorsfordító", és elindítja az EU-t a jövőbe.

Mint mondta, az "unió csodája létezik, mert a tisztelet és együttműködés képes volt forrást fakasztani".

Az elnök kiemelte, hogy "első alkalommal van egyértelmű kapocs a pénzügyi források és a jogállamisággal kapcsolatos feltételek között, mivel a csúcson kiderült, hogy a tagállamok többsége ragaszkodik ehhez".

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azzal csatlakozott, hogy "az unió bebizonyította, hogy képes időben, hatékonyan cselekedni, a végső megállapodás megérte a több mint 90 órányi nehéz tárgyalást". Kiemelte továbbá, hogy

Európa a zöld célkitűzések és a digitalizáció fényében épül újjá.

"A tagállamok végre nem kormányközi megoldást választottak, hanem az Európai Bizottságot ruházták fel a helyreállítás végrehajtásával" - hangsúlyozta.

A helyreállítási csomag belső szerkezete egyébként a tárgyalások során változott, 500-ról 390 milliárd euróra csökkent a vissza nem térítendő támogatási rész - ez a takarékos négyek óhaja irányában történt, de nem túlságosan nagy elmozdulás -, a hitel pedig 250 milliárd euróról 360 milliárd euróra nőtt, ezt az Európai Bizottság veheti fel a kötvénypiacokon. A lényeg, hogy ezzel a hitellel kapcsolatban 2058 után már nem állhat fenn tartozás.

Az elért magyar célokról itt írtunk részletesebben.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018