INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

orbán viktor

eu-csúcs

brüsszel

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (j3), Angela Merkel német (j2), és Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) beszélget a munkaülés megkezdése előtt a brüsszeli EU-csúcs második napján, 2018. december 14-én.

Hat tanulsága lehet az EU-csúcsnak

Infostart

Alig esett szó arról a kérdésről, ami miatt a felek részben össze kívántak jönni, viszont "aránylag kis összegek" miatt mély sebeket ejtenek egymáson egyes EU-tagállamok.

A Portfolio arra vállalkozott, hogy levonja a hétvégi - maratoni - EU-csúcs legfontosabb tanulságait, hatot talált.

  1. A korábbi hetek videokonferenciázásaival csak pénzt takarítottak meg, időt nem, ugyanis a személyes eszmecserék után igenis van előrelépés mind a költségvetés, mind a mentőcsomag, mind a brexit kérdésében.
  2. Az egységesség kényszere maratoni hosszúságú tárgyalásokat képes kicsikarni a tagállami vezetőkből. 20 éve nem nyúlt ilyen hosszúra EU-csúcs. A résztvevők érzik a találkozó súlyát, hisz egy közös "adósságelhatározásról" van szó.
  3. Van megegyezési szándék: Emmanuel Macron francia elnök is csak fenyegetőzött a hazautazással szombaton. A fukarok engedtek a vissza nem térítendő EU-s válságtámogatások összegében, nem is keveset. Még a magyar fél is engedett a szombati jogállamisági javaslatból vasárnapra.
  4. Nagy árkok alakultak ki országpárok között: magyar-holland, fukarok-tengelyhatalmak, észak-dél. Közben viszont a következő 3 éves GDP 0,9 százalékán zajlik a marakodás.
  5. Szinte biztos, hogy a jogállamisági kritériumhoz szabják az EU-pénzek kifizetését - ez ellen a lengyelek és a magyarok tiltakoznak csak hangosan -, azonban ennek tartalma egyelőre teljesen homályos.
  6. Alig került szóba a 2021-2027-es költségvetés "veleje" - hisz most nem is ez a legfontosabb, hanem a válság kezelése.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő (j3), Angela Merkel német (j2), és Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) beszélget a munkaülés megkezdése előtt a brüsszeli EU-csúcs második napján, 2018. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018