INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

eu-csúcs

mateusz morawiecki

emmanuel macron

charles michel

Az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülése 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.

EU-csúcs: több órás csúszás, a lengyelek kemény feltételeket szabtak

Infostart / MTI

Negyedik napjához ért az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, amelynek témája a koronavírus-válság miatti helyreállítási alap, illetve a 2021-2027-es keretköltségvetés.

Délután 2-kor kezdődött volt el az Európai Tanács hétfői ülése, de ezt folyamatosan halasztották, 6 előtt nem kezdődhetett el a megbeszélés. Ennek oka volt az is, hogy Charles Michel tanácsi elnök még egyeztetéseket tartott a tagállami vezetőkkel és a technikai stábbal.

A Portfolio közben a Politico alapján azt írta, az a cél, hogy ha 390-400 milliárd euróig tényleg leszorítják a helyreállítási alap keretösszegéből a vissza nem térítendő támogatásokat, akkor az ne csökkentse a 310 milliárd eurósra tervezett Helyreállítási és Rezíliencia Alapot (RFF), illetve az 50 milliárd eurósra tervezett ReactEU programot, amely közvetlenül a válság utáni helyreállítás érdekében a tagállamokba áramló támogatás lenne.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt közölte, ha csökkentik a helyreállítási alap támogatásait, akkor Lengyelországnak két feltétele van, amelyből nem enged: ne kössék össze az EU-pénzek kifizetését a jogállami feltételrendszerrel, azaz ne kapjanak ilyen témában jogosultságot az uniós intézmények a szankciókra és ne kötelezzék Lengyelországot a 2050-es uniós klímacél önálló felvállalására.

Előzőleg Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt: rendkívül feszült, kétségkívül kemény, de reményteljes tárgyalások zajlanak, amelyek során kompromisszum körvonalazódik az európai uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról. Még nincs teljes egyetértés a tagállami vezetők között az uniós pénzek nagyságát és elosztását illetően. Elmondta, "újabb javítások" kerültek az asztalra a helyreállítási alap egészét és a benne szereplő támogatási tételeket tekintve, ami tájékoztatása szerint továbbra is a megbeszélések legérzékenyebb kérdése a klímavédelem és a jogállamiság kérdése mellett.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018