eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Komputertomográfiával készített képeket néz egy egészségügyi dolgozó a járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Vuhanban 2020. március 17-én. Míg korábban naponta több ezer új esetet diagnosztizáltak Vuhan városában, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság március 19-i nyilatkozata szerint a járvány kitörése óta először az elmúlt egy nap alatt egyetlen újabb fertőzöttet sem regisztráltak.
Nyitókép: MTI/Hszinhua/Wang Yuguo

Megdöbbentően sok adat is hiányozhatott a vuhani nyilvántartásból

A kínai Vuhanban január és március között történt koronavírus-fertőzések akár 87 százaléka is kimaradhatott a hivatalos adatokból egy új kutatás szerint, mely a brit Nature tudományos lap aktuális számában jelent meg.

A kutatást kínai orvosok egy csoportja végezte, akik az új koronavírus tavaly év végi megjelenésének helyszínén, a kínai Vuhan városban dolgoznak. Azt találták, hogy

a március 8. előtti fertőzések 53-87 százalékát - köztük tünet nélküli vagy enyhe tünetekkel járó esetek - nem számolták az igazolt esetek közé.

Mivel ezek az esetek nem kerültek napvilágra, így a vírus reprodukciós rátáját csak 0,28-ra tették, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan kevesebb mint egy másik embernek adta tovább a vírust, ami arra utalt, hogy hamarosan el is múlik a járvány.

Ezzel szemben a vírus terjedésének első hónapjaiban a reprodukciós ráta 3,54 volt a szakértői ellenőrzésen átesett tanulmány szerint,

ez az arány pedig jóval magasabb, mint a SARS vagy a MERS elnevezésű, az új koronavírus rokonai közé sorolt koronavírusoké.

Abban az időszakban a kínai kormány irányelvei alapján a tünetmentesek, annak ellenére, hogy laboratóriumi tesztekkel bizonyították a fertőzésüket, nem számítottak az "igazolt esetek" közé, amíg nem mutattak klinikai tüneteket.

Lehetséges, hogy a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató esetek számításon kívül hagyása kisebbítette veszélyt, amelyet az új koronavírus jelent, ez pedig befolyásolhatta más országok védekezési stratégiáját is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×