eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus miatt arcvédő pajzsot viselő Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori elnöke a lengyel elnökválasztás első fordulójában Gdanskban 2020. június 28-án.
Nyitókép: A koronavírus miatt arcvédő pajzsot viselő Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori elnöke az elnökválasztás első fordulójában Gdanskban 2020. június 28-án. MTI/PAP/Adam Warzawa

A lengyelországi elnökválasztáson magas a részvételi arány

Magas volt a részvételi arány vasárnap délig a lengyelországi elnökválasztás első fordulójában, egyelőre a szavazásra jogosultak 24 százaléka élt választói jogával - tájékoztatott kora délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW).

A 2015-ös elnökválasztáson ilyenkor 14,61 százalékos, a tavaly őszi parlamenti választáson pedig 18 százalékos volt a részvételi arány.

Az utóbbi napokban a pusztító árvíz sújtotta délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságban - amely a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) erős szavazóbázisát jelenti és általában átlag feletti részvételi arányt jegyez - délig átlagosnál valamivel alacsonyabb, 23,8 százalékos részvételt mértek. Az árvíz miatt a térségben két szavazóhelyiséget kellett átköltöztetni.

A szavazóhelyiségek országszerte 7 órakor nyíltak meg és 21 óráig tartanak nyitva. Korábbi felmérések urnazárásig 60 százalék körüli részvételi arányt jeleztek. A PKW elnöke, Sylwester Marciniak viszont vasárnapi sajtóértekezleten elmondta:

amennyiben a következő órákban a délelőttiekhez hasonlóan alakul a részvétel, rekordmagassá válhat.

Az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, a legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték.

Összesen több mint 30,2 millióan jogosultak a szavazásra, közülük külföldön 374 ezren regisztráltak.

Idén a voksolás a koronavírus-járvány miatt vegyes, hagyományos és levélformában is lehetséges. Az utóbbi szavazási módszerre a lengyelországi választókerületekben csaknem 185 ezren, külföldön pedig 343 ezren jelentkeztek. A hagyományos módszer szerint, személyesen szavazókat egészségügyi szabályok betartása, szájmaszk viselése kötelezi a szavazóhelyiségekben.

A voksolás ideje alatt érvényben van a péntek éjfélkor beállt kampánycsend.

Az esti zárás pillanatában exit poll-becslést közölnek a várható eredményről. A végleges eredményeket a PKW legkorábban kedd estére ígéri.

Összesen 11 induló jelölt közül a választás két legnagyobb esélyese a PiS párt támogatásával második elnöki mandátumért induló Andrzej Duda, valamint a fő ellenzéki erő, PO által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester. Duda a felmérések szerint 39-43 százalékos eredményre számíthat, Trzaskowski támogatottsága 28-32 százalékos.

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. Az idei esetleges második fordulót július 12-re tűzték ki. A lengyel alkotmány szerint a hivatalban lévő elnök csak egyszer választható újra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×