INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

andrzej duda

rafal trzaskowski

lengyel

lengyel elnökválasztás

A lengyel elnökválasztás jelöltjeinek televíziós vitája a lengyel közszolgálati televízió varsói stúdiójában 2020. május 6-án. Balról Andrzej Duda államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, mellette Malgorzata Kidawa-Blonska, a lengyel parlamenti alsóház elnökhelyettese, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) jelöltje. Az eredetileg május 10-re kiírt lengyel elnökválasztást bizonytalan idővel elhalasztják.

Szakértő: Andrzej Dudának vannak még tartalékai a második forduló előtt

Noha épp annyival kapott ki Rafal Trzaskowski az elnökválasztás első fordulójában, amennyi voksot a "bronzérmes" mögül még kaphat, az államfő is tud honnan meríteni - értékelte a lengyelországi eredményeket Rosonczy-Kovács Mihály az InfoRádióban.

Bár Andrzej Duda magabiztosan nyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját, komoly mozgósító kampányt kell folytatnia, hogy a második fordulóból is győztesen kerülhessen ki - véli a Nézőpont Intézet elemzője.

"A választás teljesen nyitott, mert

Rafal Trzaskowskinak, Varsó liberális főpolgármesterének 13-15 százalékos hátránya van az első forduló után, de sokkal nagyobbak a tartalékai.

- véli Rosonczy-Kovács Mihály. Számíthat például egy az egyben a Szymon Holowniára leadott szavazatokra, utóbbi 13 százalékot. Ezzel együtt nagy győzelmet aratott Andrzej Duda az első fordulóban, és nagy esélye is van" - értékelte a szakértő.

2015-höz képest a jelenlegi elnök most 8 százalékkal több szavazatot kapott, ami azt mutatja, hogy sikerült mozgósítania a Jog és Igazságosságnak (PiS), sőt, az elemző szerint még tartalékai is vannak, hiszen a "legerősebb" lengyel vajdaságokban a második fordulóban még komoly számban mehetnek el szavazni az emberek.

"Noha most Rafal Trzaskowski a kampányban azt mondta, hogy a lengyeleknek elegük van a nyolcvanas éveket idéző kormányzásból, a szakértő szerint jól látható, hogy nincs elegük a PiS-ből, ezt el is mondta Andrzej Duda az első beszédben.

Nagyon sokan kiállnak a keresztény értékekre és a családbarát kormányzásra épülő modell mellett"

- fogalmazott Rosonczy-Kovács Mihály, aki úgy látja, az elnökválasztás kvázi szimpátiaszavazás is a kormány tevékenységével kapcsolatban, a második forduló pedig döntő lesz ezzel kapcsolatban.

A Nézőpont Intézet elemzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Polgári Platform (PO) megerősítette vezető szerepét az ellenzéken belül, ha pedig Rafal Trzaskowski nyer a második fordulóban, elnökként a kormányoldal által elfogadott minden fontosabb törvényt vétózni fog; "a PiS-nek nincs meg a 3/5-ös többsége a Szejmben, amellyel figyelmen kívül tudná hagyni az elnöki vétót."

Nyitókép: MTI/PAP/Pawel Supernak

Kapcsolódó hang

Lengyel választás - Rosonczy-Kovács Mihály, Nézőpont
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018