eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla
A lengyel elnökválasztás jelöltjeinek televíziós vitája a lengyel közszolgálati televízió varsói stúdiójában 2020. május 6-án. Balról Andrzej Duda államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, mellette Malgorzata Kidawa-Blonska, a lengyel parlamenti alsóház elnökhelyettese, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) jelöltje. Az eredetileg május 10-re kiírt lengyel elnökválasztást bizonytalan idővel elhalasztják.
Nyitókép: MTI/PAP/Pawel Supernak

Szakértő: Andrzej Dudának vannak még tartalékai a második forduló előtt

Noha épp annyival kapott ki Rafal Trzaskowski az elnökválasztás első fordulójában, amennyi voksot a "bronzérmes" mögül még kaphat, az államfő is tud honnan meríteni - értékelte a lengyelországi eredményeket Rosonczy-Kovács Mihály az InfoRádióban.

Bár Andrzej Duda magabiztosan nyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját, komoly mozgósító kampányt kell folytatnia, hogy a második fordulóból is győztesen kerülhessen ki - véli a Nézőpont Intézet elemzője.

"A választás teljesen nyitott, mert

Rafal Trzaskowskinak, Varsó liberális főpolgármesterének 13-15 százalékos hátránya van az első forduló után, de sokkal nagyobbak a tartalékai.

- véli Rosonczy-Kovács Mihály. Számíthat például egy az egyben a Szymon Holowniára leadott szavazatokra, utóbbi 13 százalékot. Ezzel együtt nagy győzelmet aratott Andrzej Duda az első fordulóban, és nagy esélye is van" - értékelte a szakértő.

2015-höz képest a jelenlegi elnök most 8 százalékkal több szavazatot kapott, ami azt mutatja, hogy sikerült mozgósítania a Jog és Igazságosságnak (PiS), sőt, az elemző szerint még tartalékai is vannak, hiszen a "legerősebb" lengyel vajdaságokban a második fordulóban még komoly számban mehetnek el szavazni az emberek.

"Noha most Rafal Trzaskowski a kampányban azt mondta, hogy a lengyeleknek elegük van a nyolcvanas éveket idéző kormányzásból, a szakértő szerint jól látható, hogy nincs elegük a PiS-ből, ezt el is mondta Andrzej Duda az első beszédben.

Nagyon sokan kiállnak a keresztény értékekre és a családbarát kormányzásra épülő modell mellett"

- fogalmazott Rosonczy-Kovács Mihály, aki úgy látja, az elnökválasztás kvázi szimpátiaszavazás is a kormány tevékenységével kapcsolatban, a második forduló pedig döntő lesz ezzel kapcsolatban.

A Nézőpont Intézet elemzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Polgári Platform (PO) megerősítette vezető szerepét az ellenzéken belül, ha pedig Rafal Trzaskowski nyer a második fordulóban, elnökként a kormányoldal által elfogadott minden fontosabb törvényt vétózni fog; "a PiS-nek nincs meg a 3/5-ös többsége a Szejmben, amellyel figyelmen kívül tudná hagyni az elnöki vétót."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×