eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Független vizsgálat indul a WHO koronavírus-járványban játszott szerepének tisztázására - a nap hírei

A kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának megszüntetéséről és a Budapest-Belgrád vasútvonal finanszírozásáról is döntött a parlament. A meghívott csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka részt vett a reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton.

A kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetéséről és a Budapest-Belgrád vasútvonal finanszírozásáról is döntött a parlament. Összesen 21 javaslatról határoztak a képviselők. A kulturális dolgozók ősztől érvényes státuszváltozása csaknem 19 ezer embert érint, a szakszervezetek szerint hátrányosan. A képviselők kormánypárti többsége jóváhagyta, hogy gyorsabb lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének hatósági jóváhagyása, a magyarországi szakasz felújítási költségeinek 15 százalékát állja a magyar állam, de az ellenzék szerint ez csak pénzkidobás. Emellett a felsőoktatási törvény módosításával hat egyetem ingatlanai kerülnek alapítványi kézbe.

Elektronikussá válik a jogosítvány és a forgalmi 2023-tól. A parlament szintén határozott arról, hogy hivatalos személy lesz a fegyveres őr, a parkoló-őr és a betegjogi képviselő is. Az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében ezeket a vezetői jogosítványt és a forgalmit a sofőröknek nem kell maguknál tartaniuk majd. Már jövő év februárjától elektronikusan adják ki az első vezetői és forgalmi engedélyt. Júliustól elektronikus úton is lehet pótolni az állandó személyi igazolványt. Emellett megszavazta a parlamenti frakciók által nyújtható támogatásról szóló javaslatot az Országgyűlés.

Felülírta a főváros által a Városligetben elrendelt építési tilalmat az Országgyűlés. A kormány indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a területen megvalósuló kulturális és városfejlesztési beruházások kiemelten közérdekű célból történnek. Azt is elfogadták, hogy az állami ünnepségek szervezői a jövőben ingyenesen használhatnak több állami, illetve önkormányzati tulajdonú fővárosi közterületet minden év augusztus 15-25. között.

Egyeztetést sürget a kormánnyal a helyi iparűzési adóról a Főpolgármesteri Hivatal. A tájékoztatás szerint a Megyei Jogú Városok Szövetségének és a főpolgármesternek is azt ígérték egy korábbi kormányülésen, hogy lesz egyeztetés, azonban még időpontot sem jelöltek ki, mégis döntés készül arról, hogy a települések saját bevételeinek jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó beszedésének jogát a megyei önkormányzatokhoz utalhatják. A főpolgármester és több vidéki város vezetője is azt javasolja, hogy a kormány ne vonjon el több forrást az önkormányzatoktól, a szociális krízishelyzet kezelésére pedig hozzon létre az önkormányzatokkal közös pénzügyi alapot.

A meghívott csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka vett részt a szombaton lezárult országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1-en hozzátette: végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy az átfertőzöttek száma a múlt héten már közölt értékek, 30 és 80 ezer között lehet. Kitért arra is: a fertőzésen átesettek száma Magyarországon nagyon kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában.

A válságkezelésben is gyors és hatékony lépéseket sürgetett az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek konferenciáján a magyar tárcavezető. Varga Mihály úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány drasztikusan változtatta meg az Európai Unió gazdasági kilátásait, ezért minden tagállamnak közös érdeke, hogy uniós szinten is gyors, arányos és igazságos intézkedések szülessenek. Kiemelte: nagy hangsúlyt kell fektetni a munkahelyek védelmére, a családok és a vállalkozások anyagi biztonságára.

A koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozása és az Európai Unió költségvetése ügyében kialakított szoros egyeztetés folytatásáról állapodtak meg Németország és a visegrádi négyek kormányfői. A német szövetségi kormány szóvivője a videokonferencia formájában tartott csúcstalálkozó után elmondta: megállapították, hogy mind az öt országnak érdekében áll a határátkelési korlátozások és ellenőrzések fokozatos visszavonása, amint megengedi a járványhelyzet.

Akár 100 milliárd eurós kölcsönt is kaphatnak kedvező feltételekkel az uniós tagállamok, miután az unió tanácsa elfogadta a munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatásról szóló rendeletet. Ez eszköz lehetővé teszi, hogy a tagállamok uniós pénzügyi támogatást igényeljenek az olyan állami közkiadások hirtelen és jelentős megemelkedésének finanszírozásához, amelyek február elseje óta, a válság miatt bevezetett nemzeti intézkedések következtében jelentkeztek.

Független vizsgálat indul a WHO koronavírus-járványban játszott szerepének tisztázására. Az erről szóló határozatot az Egyesült Államok és Kína is megszavazta az Egészségügyi Világszervezet közgyűlésén. A 194 tagállam által egyhangúlag elfogadott dokumentum szerint a vizsgálat célja, hogy javítani lehessen a világjárványok megelőzése, az azokra való felkészülés és reagálás lehetőségein.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×