eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Apa pihen gyermekével egy barcelonai tengerparti sétányon 2020. április 26-án. Spanyolországban ez az első nap, hogy a kisgyerekek szülői felügyelettel elhagyhatják a lakást. A spanyol hatóságok 44 napja vezették be a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Spanyolország: az egészségügyi helyzet jobb, mint amit a számok mutatnak

Az ország 17 autonóm közösségből 16-ban több a gyógyult mint az új fertőzött. Kedden fontos döntésre várnak az országban, ahol az első negyedévben már 14,4 százalékra nőtt a munkanélküliség.

Spanyolországban ismét csökkent a naponta azonosított koronavírus-fertőzöttek és az elhunytak száma is - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium keddi jelentéséből.

Az elmúlt 24 órában 301 ember veszítette életét azok közül, akiknél kimutatták a SARS-CoV-2-vírus jelenlétét. Hétfőn 331-en, vasárnap 288-an hunytak el. A fertőzésbe eddig 23 822-en haltak bele.

Az elmúlt nap során 1673-mal növekedett azok száma, akik legyőzték a fertőzést. A gyógyultak száma hétfőn 2144-tel, vasárnap több mint háromezerrel emelkedett, és már elérte a 102 548-at.

A tartományok döntő többségében javul a helyzet

Az egészségügyi minisztérium a tartományokból érkezett adatok alapján készült jelentésében napok óta csak azoknak a fertőzötteknek a számát közli, akiket a legmegbízhatóbbnak tartott, orr- és garatváladékból vett minta alapján készült, PCR-tesztek igazoltak.

Keddre 1308 aktív fertőzöttet szűrtek ki ezzel a módszerrel, amely hétfőn 1831, kedden pedig 1729 új esetet igazolt. Az eljárással összesen 210 773 fertőzöttet azonosítottak.

"A helyzet kedvezőbb mint amire a nyers számok engednek következtetni"

- mondta a Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy

az ország 17 autonóm közösségből 16-ban több a gyógyult mint az új fertőzött.

A spanyol kormány keddi ülésén tárgyalja és nyilvánosságra hozza a járványügyi intézkedések enyhítésére vonatkozó menetrend tervezetét.

Pedro Sánchez kormányfő szombati nyilatkozata szerint remélhetően május második felében "a lehető legnagyobb elővigyázatossággal", lassan és fokozatosan elkezdhetik feloldani a korlátozásokat.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot a parlament meghosszabbított május 9-én éjfélig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×