eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Wizzair légitársaság Airbus A320-as típusú utasszállító repülőgépe gyakorlórepülésen a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légterében Kecskeméten 2017. október 30-án. A tervek szerint a repülőbázis a következő években szeretne megfelelni a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó előírásoknak.
Nyitókép: Ujvári Sándor (MTI)

Koronavírus - Ez lesz a repülőkkel, ha kiderül, fertőzöttek utaztak rajtuk

Kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépet, amelyen korábban egy koronavírussal fertőzött ember utazott a Bologna–Craiova közötti járaton – tájékoztatta az InfoRádiót a légitársaság szóvivője, Radó András.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A Wizz Air megerősítette, hogy folyamatos egyeztetést folytat az érintett hatóságokkal azokról a következő időszakban szükséges intézkedésekről, amelyek szavatolhatják a koronavírussal fertőzött utassal együtt utazó személyzet és utastársak egészségét.

A járatot teljesítő repülőgépet azonnali hatállyal kivonták a közlekedésből, és

a vonatkozó szabályoknak megfelelően fertőtlenítik, mielőtt újra forgalomba áll.

A Wizz Air W6 3762, Bolognából Craiovába közlekedő járatához másik repülőgépet biztosított a flottájából, és a járat indulását egyúttal február 26-ára halasztották. A gép fertőtlenítése a helyi hatóságok előírásai alapján végzi el a társaság, amely egy pár órás folyamat. „Meghatározott lepései vannak, meghatározott időközöket kell várni, amíg a megfelelő anyagok kifejtik hatásukat, majd át kell szellőztetni a repülőgépet” – magyarázta Radó András az InfoRádiónak.

Bár a kialakult helyzet a Wizz Air befolyásán kívül esik, a légitársaság elnézést kér az okozott kellemetlenségért. „Utasaink és személyzetünk biztonsága továbbra is a legfontosabb számunkra, és a Wizz minden szükséges lépést megtesz, hogy megőrizze azt” – hangsúlyozták.

A légitársaság kedden azt írta, a hatóságok értesítették a Wizz Airt, hogy koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a légitársaság W6 3762 számú, február 18-án Bolognából Craiovába, valamint W6 3761 számú, február 22-én Craiovából Bolognába közlekedő járatának egyik utasánál.

A szóvivő arra vonatkozóan, hogy a koronavírus milyen hatással van a légitársaság utasforgalmára, nem kívánt válaszolni, mondván az bizalmas, üzleti adat.

Radó András kérdésre válaszolva arra is kitért, szükség esetére valamennyi Wizz Air-gépen biztosítva van a legénység számára szájmaszk és kesztyű. Továbbá a társaság folyamatosan nyomon követik a koronavírus terjedését, illetve a különböző országok egészségügyi szolgálatainak és a WHO ajánlásait, és ezzel összhangba tájékoztatja alkalmazottait minden esetlegesen szükséges lépésről. A személyzet pedig fel van készülve mindenre.

A nyilatkozatból az is kiderült,

a pilóták és a légiutaskísérők beszállás előtt, illetve landolás után semmilyen különleges, extra vizsgálaton nem esnek át,

miután ezt a különböző helyi és nemzetközi egészségügyi szervezetek pillanatnyilag nem írják elő. A szakember kihangsúlyozta, mindig mindenben a törvényeknek és az előírásoknak megfelelően járnak el, így ebben az esetben is.

A BA szerint felkészültek

A Budapest Airport korábban közölte, hogy a ferihegyi reptéren százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat, és támogatni tudja a hatóságok munkáját. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is – tetták hozzá. Gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják az érintett utast, a repülőtér kényszerhelyzeti készültség szolgálata pedig fertőtleníti a légijárművet és helyiségeket.

A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal, valamint információs táblák segítségével tájékoztatja az utasokat a legfontosabb higiénés szabályokról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat. Valamint folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×