eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A repülőtéren eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el a koronavírus-járvány miatt, akik közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Már rutinszerű az utasok testhőmérése Ferihegyen

Már szűrik az észak-olaszországi tartományokból érkező utasokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Eddig az utasok egyikénél sem mértek magasabb testhőmérsékletet - mondta az InfoRádiónak Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

A hatóságok vasárnap rendelték el, hogy a közvetlen kínai járatok után az olaszországi koronavírus helyzet miatt az Észak-Olaszországból érkező járatok utasainál is a testhőmérséklet mérést. Tegnap két járat érkezett, illetve hajnalban még egy, a Wizz Air járata Milánóból - mondta az InfoRádiónak Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója. Szavai szerint a következő 3 napban 11 további járat érkezik az érintett régiókból: Milánóból, Trevisóból, illetve Bergamóból.

Az eddigi 3 járat utasainál nem mértek magasabb testhőmérsékletet

- közölte Valentínyi Katalin. Megemlítette, hogy ez már tulajdonképpen rutinszerűen megy a reptér dolgozóinak, mivel január vége óta a Kínából érkező közvetlen járatok utasainál végeznek egészségügyi vizsgálatot. "Egy nagyon jól kidolgozott metodikánk van arra, hogyan végezzük el a kívánt vizsgálatot ez érkező utasoknál. Először is a kínai járatok mindig ugyanahhoz az utashídhoz állnak be, illetve az Észak-Olaszországból érkező utasokat is ide szállítjuk busszal, miután elhagyták a repülőt" - mondta Valentínyi Katalin.

Budapest, 2020. február 5.
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs tábla a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A Budapest Airport és a hatóságok a koronavírus-járvány miatt hőkamerás és hőmérős ellenőrzést lépettek életbe, eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el, aki közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2020. február 5. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs tábla a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A Budapest Airport és a hatóságok a koronavírus-járvány miatt hőkamerás és hőmérős ellenőrzést lépettek életbe, eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el, aki közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre. MTI/Balogh Zoltán

Az utashidat elhagyva a reptér által szerződtetett partner, az AMS méri az utasok testhőjét - egyrészt manuálisan, másrészt beszereztek egy hőkamerát, egy újabbat pedig napokon belül bérelni fognak annak érdekében, hogy a legpontosabb eredményeket kapják.

Amint megtörténik a lázmérés, és senkinél sem észlelnek magasabb testhőmérsékletet, akkor a járat utasai elhagyhatják ezt az utashídon elkülönített vizsgálóhelyiséget.

De ha csak egy utas eseténben is lázat tapasztalnának, akkor

  • őt további vizsgálatoknak vetik alá,
  • pontosan kikérdezik, felveszik az adatait,
  • ahogyan a kontaktszemélyekét - vagyis azok adatait is, akik előtte, mögötte, mellette ültek két sorral - adatait is körülötte, hogy ha beigazolódna a gyanú, akkor őket a későbbiek során fel lehessen keresni

- tette hozzá Valentínyi Katalin. Elmondása szerint nagyon fontos, hogy mindaddig, amíg minden utas hőmérsékletét meg nem mérik, a járat összes utasának és személyzetének is a vizsgálóban kell tartózkodnia.

Ha testhőmérséklet alapján nem szűrnek ki senkit, a járat utasainak adatait nem rögzítik, mivel a légitársaságoknál megvan az utaslista, ha szükséges, akkor a hatóságok rajtuk keresztül hozzájuthatnak a kívánt adatokhoz - választolta Valentínyi Katalin arra a felvetésre, hogy a koronavírus hosszú lappangási ideje miatt, ha a megszűrt utasok közül mégis megbetegedne valaki, akkor a reptértől kikérhetőek-e az adatok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×