INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

koronavírus

járványvédelem

olaszország

budapest airport

Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A repülőtéren eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el a koronavírus-járvány miatt, akik közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre.

Már rutinszerű az utasok testhőmérése Ferihegyen

Már szűrik az észak-olaszországi tartományokból érkező utasokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Eddig az utasok egyikénél sem mértek magasabb testhőmérsékletet - mondta az InfoRádiónak Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

A hatóságok vasárnap rendelték el, hogy a közvetlen kínai járatok után az olaszországi koronavírus helyzet miatt az Észak-Olaszországból érkező járatok utasainál is a testhőmérséklet mérést. Tegnap két járat érkezett, illetve hajnalban még egy, a Wizz Air járata Milánóból - mondta az InfoRádiónak Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója. Szavai szerint a következő 3 napban 11 további járat érkezik az érintett régiókból: Milánóból, Trevisóból, illetve Bergamóból.

Az eddigi 3 járat utasainál nem mértek magasabb testhőmérsékletet

- közölte Valentínyi Katalin. Megemlítette, hogy ez már tulajdonképpen rutinszerűen megy a reptér dolgozóinak, mivel január vége óta a Kínából érkező közvetlen járatok utasainál végeznek egészségügyi vizsgálatot. "Egy nagyon jól kidolgozott metodikánk van arra, hogyan végezzük el a kívánt vizsgálatot ez érkező utasoknál. Először is a kínai járatok mindig ugyanahhoz az utashídhoz állnak be, illetve az Észak-Olaszországból érkező utasokat is ide szállítjuk busszal, miután elhagyták a repülőt" - mondta Valentínyi Katalin.

Budapest, 2020. február 5.
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs tábla a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A Budapest Airport és a hatóságok a koronavírus-járvány miatt hőkamerás és hőmérős ellenőrzést lépettek életbe, eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el, aki közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2020. február 5. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs tábla a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A Budapest Airport és a hatóságok a koronavírus-járvány miatt hőkamerás és hőmérős ellenőrzést lépettek életbe, eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el, aki közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre. MTI/Balogh Zoltán

Az utashidat elhagyva a reptér által szerződtetett partner, az AMS méri az utasok testhőjét - egyrészt manuálisan, másrészt beszereztek egy hőkamerát, egy újabbat pedig napokon belül bérelni fognak annak érdekében, hogy a legpontosabb eredményeket kapják.

Amint megtörténik a lázmérés, és senkinél sem észlelnek magasabb testhőmérsékletet, akkor a járat utasai elhagyhatják ezt az utashídon elkülönített vizsgálóhelyiséget.

De ha csak egy utas eseténben is lázat tapasztalnának, akkor

  • őt további vizsgálatoknak vetik alá,
  • pontosan kikérdezik, felveszik az adatait,
  • ahogyan a kontaktszemélyekét - vagyis azok adatait is, akik előtte, mögötte, mellette ültek két sorral - adatait is körülötte, hogy ha beigazolódna a gyanú, akkor őket a későbbiek során fel lehessen keresni

- tette hozzá Valentínyi Katalin. Elmondása szerint nagyon fontos, hogy mindaddig, amíg minden utas hőmérsékletét meg nem mérik, a járat összes utasának és személyzetének is a vizsgálóban kell tartózkodnia.

Ha testhőmérséklet alapján nem szűrnek ki senkit, a járat utasainak adatait nem rögzítik, mivel a légitársaságoknál megvan az utaslista, ha szükséges, akkor a hatóságok rajtuk keresztül hozzájuthatnak a kívánt adatokhoz - választolta Valentínyi Katalin arra a felvetésre, hogy a koronavírus hosszú lappangási ideje miatt, ha a megszűrt utasok közül mégis megbetegedne valaki, akkor a reptértől kikérhetőek-e az adatok.

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Rutinszerű az utasok szűrése Ferihegyen
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018