eur:
393.27
usd:
367.32
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Egészségügyi maszkot viselő rendőrök a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A Budapest Airport és a hatóságok a koronavírus-járvány miatt hőkamerás és hőmérős ellenőrzést lépettek életbe, eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el, akik közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A Budapest Airport felkészült, ha eszkalálódna a helyzet

Eddig mintegy 1300 Olaszországból érkező emberen végeztek a koronavírus miatti egészségügyi szűrést a Budapest Airportnál – ismertette az InfoRádióval a budapesti repülőtért üzemeltető cég szóvivője. Heti szinten 28 olasz járat esetében kell elvégezni a testhőmérséklet mérést.

Budapestről jelenleg hetente 76 járat indul mintegy 12 olaszországi városba, többek között Nápolyba, Rómába, Bariba, valamint Cataniába. Ezek közül az egészségügyi szűréssel érintett járatok három város, Milánó, Bergano, illetve Treviso esetében állnak fenn – közölte Valentinyi Katalin szóvivő.

Kínából lassan több mint egy hónapja szűrik az érkező utasokat a Budapest Airportnál. A hatóság január 31-én rendelte el, hogy testhőmérséklet mérést kell végezni esetükben, az intézkedés eddig 1435 főt érintett, az Olaszországból érkezőkkel szemben ez három napja van érvényben, amely során 1027 utast és 209 fő személyeztet szűrtek.

A szóvivő megjegyezte, a fővárosi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren érvényben lévő intézkedések bevezetéséről, és hogy az kiket érint, arról

nem a repülőtér, vagy annak vezetősége dönt, hanem minden esetben a hatóságok,

vagyis a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a rendőrség, esetleg az Operatív Törzs, a Budapest Airport csak ezen szervek munkáját támogatják.

Vagyis a hatóságok döntöttek arról is, hogy szűrést kell végezni valamennyi Kínából érkező gép utasánál, ami a korábbi heti 13-mal szemben már csak heti egy, a Peking–Budapest közvetlen járatát jelenti, ami péntekenként közlekedik. Ezen felül az említett észak-olaszországi régiók városaiból érkező járatok esetében végeznek testhőmérséklet mérést – ismételte meg.

Valentinyi Katalin kiemelte, amennyiben a helyzet eszkalálódik, a Budapest Airport készen áll, hogy további járatok esetében is biztosítsa a megfelelő szűrővizsgálatot. Folyamatos kapcsolatban állnak az NNK-val, valamint személyesen a tisztifőorvossal is, ahogyan a külügyminisztérium illetékes kollégáival is, hogy

egy, maximum két órán belül képesek legyenek bármilyen rendkívüli utasítást bevezetni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×