INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

sinn féin

írország

kormányalakítás

Mary Lou McDonald, az ír ellenzéki Sinn Féin párt elnöke szavaz az ír előrehozott parlamenti választásokon Dublinban 2020. február 8-án.

A kormányba akar kerülni a Sinn Féin

Infostart / MTI

A Sinn Féin párt kész belépni az új kormányba és nem lenne demokratikus, ha kizárnák a kormányalakítási tárgyalásokból - jelentette ki vasárnap Mary Lou McDonald, a nacionalista tömörülés vezetője.

A szombati parlamenti választásokon a közvélemény-kutatások szerint gyakorlatilag patthelyzet alakult ki: az eddig kormányzó Fine Gael a szavazatok 22,4 százalékát kapta, míg a Sinn Féin 22,3 százalékos, a választás fő esélyesének várt Fianna Fáil pedig 22,2 százalékos támogatottságot szerzett. A jobbközép irányzatú Fine Gael és a Fianna Fáil az eddigi nyilatkozatok alapján kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel annak múltja miatt, vagyis azért, mert az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt. A két jobbközép párt uralta az ír belpolitikát az ország függetlenségének egy évszázaddal ezelőtti elnyerése óta.

"Nem fogadom el a kizárásunkat, vagy a kizárásunkról szóló kijelentéseket. A párt a választók egyharmadának a támogatását élvezi. Ez alapvetően antidemokratikus lenne"

- mondta McDonald a sajtónak Dublinban.

A Cork egyetem kutatója szerint kemény politikai döntéseket kell majd hozni. A Fianna Fáil és a Fine Gael is kizárta a koalíciót a Sinn Féinnel, de most nagy nyomás alá kerültek, hogy ettől visszatáncoljanak - mondta Jonathan Evershed. A kapott adatok alapján nincs mód olyan kormányra, amely nem működik együtt a Sinn Féinnel ilyen vagy olyan módon - tette hozzá.

A választások hivatalos végeredménye kedden várható.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Niall Carson
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018