INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

írország

választás

kormányalakítás

Mary Lou McDonald, az ír ellenzéki Sinn Féin párt elnöke szavaz az ír előrehozott parlamenti választásokon Dublinban 2020. február 8-án.

A Sinn Féin előretört az ír választásokon

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

A baloldali nacionalista párt előretörését hozták szombaton az írországi előrehozott választások, és bár a szavazatarány tekintetében fej-fej mellett végzett a Leo Varadkar miniszterelnök vezette jobbközép Fine Gaellel, jóval kevesebb jelöltje miatt nem lesz esélye kormányt alakítani.

Ehelyett várhatóan Varadkar pártja és a hasonlóan jobbközép irányultságú, Micheál Martin vezette Fianna Fáil jut majd a legtöbb parlamenti mandátumhoz és kap lehetőséget egy koalíciós kormány alakítására, ami azonban elemzők szerint rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik.

Az Ipsos MRBI közvélemény-kutató urnazárás után közzétett országos exit poll-felmérése szerint a Fine Gael a szavazatok 22,4 százalékát kapta, míg a Sinn Féin 22,3 százalékos, a választás fő esélyesének várt Fianna Fáil pedig 22,2 százalékos támogatottságot szerzett.

A Sinn Féin azonban a parlamenti mandátumok tekintetében elmarad majd a két másik párt mögött, mivel azoknál jóval kevesebb helyen tudott jelöltet állítani.

A Mary Lou McDonald vezette baloldali nacionalista párt előretörése ezzel együtt is alapvető átalakulást jelent az ír politikában, amelyet az elmúlt száz évben az egymást váltva kormányzó Fine Gael és a Fianna Fáil uralt.

"Ez egy nagyon, nagyon jó eredmény a Sinn Féin számára, de" (...) a kialakult holtverseny ellenére "arra számítunk, hogy a Fine Gael és a Fianna Fáil szerezheti meg a legtöbb képviselői helyet" - mondta Gary Murphy, a Dublin City University politológia professzora.

A Fianna Fáil kizárta annak lehetőségét, hogy koalícióra lépjen a rivális Fine Gaellel, s mindkét párt elutasítja a Sinn Féinnel való szövetségkötést is, tekintettel annak kínos múltjára, az észak-írországi brit jelenlétet ellenző félkatonai IRA-val tartott kapcsolataira. Ehelyett a két nagyobb ellenzéki párt valemelyikének támogatását próbálják majd megszerezni egy kisebbségi kormányzáshoz.

"Nagyon rázós idők várnak ránk" - összegezte a helyzetet a politológus professzor.

A szavazatok számlálása vasárnap reggel 9 órakor veszi kezdetét, eredmények közlése kora délutántól várható. A 160 tagú ír törvényhozás mandátumainak eloszlását meghatározó végeredmény pedig legkorábban hétfőn várható.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Niall Carson
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018