eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Leo Varadkar ír miniszterelnök, a Fine Gael párt listavezetője (k) Joe Carey-vel (b) és Pat Breennel, a Fine Gael párt képviselőjelöltjeivel kampányol az írországi Ennisben az előrehozott ír parlamenti választások előtti napon, 2020. február 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Brian Lawless

A brexitnél súlyosabb gondjai vannak az íreknek a szavazók szerint

"Rendkívül nyílt" parlamenti választást jósolt szombatra Leo Varadkar leköszönő ír miniszterelnök a pénteki kampányzáró beszédében, amelyben a brexit helyett inkább a helyi problémákra fókuszált.

Szakértők szerint a csaknem három éve hatalmon lévő, 41 éves kormányfő olyan képet akart festeni magáról a kampányban, mint aki képes lesz kézben tartani a gyeplőt az Egyesült Királyság európai uniós távozását követő kockázatos időszakban, a választókat azonban az elmúlt hetekben szemmel láthatóan jobban foglalkoztatták a mindennapi gondok, például az országot sújtó lakhatási válság.

A nyugat-írországi Ennis-ben tartott kampányzáró gyűlésén Leo Varadkar biztosította a résztvevőket, hogy meghallotta az üzenetet:

"Azt akarják, hogy a következő három évben olyan kérdésekre összpontosítsunk, mint az egészségügy vagy a lakáskérdés, ugyanolyan szenvedéllyel, mint tettük azt az elmúlt három évben a brexittel."

Varadkar legfőbb vetélytársa, Micheál Martin a dél-írországi Corkban tartotta kampányzáró gyűlését.

A Sinn Féin közelmúltbeli megerősödéséig az írországi politikai teret hagyományosan a két nagy jobbközép párt - a Leo Varadkar vezette Fine Gael és a Micheál Martin vezette Fianna Fáil - uralta, amelyek egymást váltották a kormányon az ország függetlenné válása óta eltelt mintegy száz év alatt.

A széles körben az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egykori politikai szárnyaként számon tartott Sinn Féin végzett viszont az élen 25 százalékkal a The Irish Times által a hét elején közzétett közvélemény-kutatáson.

Mary Lou McDonald pártelnök öt éven belül népszavazást szeretne kiírni az Ír Köztársaság és Észak-Írország egyesítéséről. A párt lakhatással kapcsolatos javaslatai kedvező fogadtatásra találtak, elsősorban a fiatal városi népesség körében.

A kormányra kerülésnek viszont gyakorlatilag nulla az esélye, miután baloldali nacionalista pártjának jelenleg mindössze 42 képviselője van a 160 fős ír alsóházban

- mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

A Fine Gael és a Fianna Fáil ráadásul elutasít minden szövetséget a párttal, tekintettel a kínos múltjára, az észak-írországi brit jelenlétet ellenző félkatonai IRA-val tartott kapcsolataira.

A kilenc éve kormányon lévő Varadkar pártja 20 százaléknyi szavazatra számíthat, a felmérések szerint megelőzi őt a Fianna Fáil (23 százalék).

Eoin o'Malley, a Dublini Városi Egyetem tanára szerint Varadkar "elszámította magát" a kampányával. "A legtöbb embernek nagyobb problémát jelent, hogy mennyi időt kell utaznia a munkahelyéig, hogy nincs pénze lakást venni vagy hogy alig tudja összeszedni a lakbérre valót".

  • A szavazóhelyek többsége helyi idő szerint reggel 7 órától tart nyitva szombaton.
  • A távozó szavazók megkérdezésén alapuló felmérések eredményét urnazárás után, 23 órakor teszik közzé.
  • A szavazatok számlálása csak vasárnap reggel kezdődik, és a voksolás bonyolultsága miatt várhatóan sokáig fog tartani.
  • A hivatalos eredmények közzététele után kezdődnek meg a kormányalakítási tárgyalások, kivéve akkor, ha valamelyik pártnak sikerül legalább 80 képviselői helyet szereznie, ami nem valószínű.
  • A 2016. évi legutóbbi választás után 70 napra volt szükség a kormányalakításhoz.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×