eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook

Kamionokat borított fel a szomszédban a pusztító szélvihar – videó

Ausztriában 25 ezer, Szlovákiában hétezer fogyasztó maradt áram nélkül a térségen átzúduló szélvihar nyomán. Az északi szomszédban több kamiont is felborított a szél.

Mintegy 11 ezer háztartás maradt áram nélkül Felső-Ausztriában a viharos időjárás miatt kedden; a német határhoz közeli területeken volt a legrosszabb a helyzet - közölte a helyi áramszolgáltató. Összesen több mint 25 ezer fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül hosszabb-rövidebb ideig.

A Petra nevű ciklon - amelyet óránkénti 150 kilométeres széllökések kísérnek - egész Ausztriában fennakadásokat okozott. A vihar fákat csavart ki, áramvezetékeket, tetőket és autókat rongált meg. Jelenlegi értesülések szerint senki sem sérült meg. A tűzoltókat csaknem 500 esethez hívták ki.

A heves esőzés miatt Felső-Ausztriában több településen le kellett zárni az utcákat, mert elöntötte őket a víz. Tirolban földcsuszamlások voltak, amelyek helyenként országutakat is érintettek. Egy helyen a sárlavina 75 embert vágott el a külvilágtól. A magasabban fekvő területeken nőtt a lavinaveszély.

A vihar miatt számos turistalátványosságot bezártak, köztük a schönbrunni kastélyparkot és a lainzi állatkertet is.

Az ORF tudósítása szerint még Bécs belvárosában is 110 km/óra feletti széllökéseket mértek. Több helyen hatalmas torlódások alakultak ki a kidőlt fák miatt.

Szlovákiában is óriási a vihar okozta károk száma, délután kettőig mintegy 177 esethez riasztották a tűzoltókat. A legtöbb riasztás Pozsony (55) és Nagyszombat (54) megyéből érkezett a tűzoltókhoz – leggyakrabban kidőlt fák és leszakadt háztetők okoztak fennakadást. Nyitra megyében 24, Besztercebánya megyében 19, Trencsén megyében pedig 16 alkalommal kellett beavatkozniuk a szakembereknek. Zsolna megyéből 7, Eperjes megyéből két bejelentés érkezett – írja az Új Szó.

Az erős oldalszél miatt felborult egy teherautó a pozsonyi Kikötői hídon – az esetről egy videofelvétel is készült.

Röviddel három óra után egy teherautót borított fel az erős szél Komáromban, Gyulamajor városrészben. Kidőlt fa és felborult kamion nehezíti a közlekedést Szenice és a Sasvár–Morvaőr közötti útszakaszon.

A parameter.sk úgy értesült, hogy csaknem 7000 fogyasztó van áram nélkül Nyugat-Szlovákiában a rendkívül erős szél miatt. Pozsony, Nagyszombat és Szenice, környékén van a legtöbb háztartás áram nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×