eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Megszületett az első börtönbüntetés a nagy fájdalomcsillapító-botrányban

Megszületett az első letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet az USA-ban: egy gyógyszercég 76 éves alapítójának kell bevonulnia a rácsok mögé az Egyesült Államokat sújtó opioid válság előidézésében játszott szerepe miatt.

Az Egyesült Államokat sújtó opioid válság - vagyis az erős függőséget okozó fájdalomcsillapítók indokolatlan felírása miatti halálozások számának erős megugrása - sok esetben bizonyítottan a gyógyszergyártó cégek gátlástalansága miatt alakult ki. Az elmúlt években rekordnagyságú kártérítéseket ítéltek meg az egyes cégek ellen indított perekben, de eddig egyetlen felsővezetőt sem ítéltek börtönre személyes felelőssége miatt. Volt, hogy naponta százan haltak bele a fájdalomcsillapítók túladagolásába.

A napokban viszont megszületett az első ilyen ítélet: 66 hónap börtönbüntetést kapott John Kapoor, az Insys Therapeutics 76 éves alapítója - írta az Index. A bíró, Allison Burroghs elmondta, figyelembe vette a vádlott életkorát, és azt is, hogy rendszeresen jótékonykodott, azonban sokkal nagyobb súllyal esett latba a büntetés kiszabásakor, hogy a vádlott központi szerepet játszott a bűncselekményben. A szövetségi ügyészek egyébként 15 évre küldték volna börtönbe a felsővezetőt.

A tárgyalás során Kapoort és négy másik vezetőt bűnösnek találtak abban, hogy segítettek megszervezni az opioid tartalmú gyógyszerek minél szélesebb körben való terjesztését.

Meggyőzték az orvosokat, hogy olyan embereknek is írják fel az erős és függőséget okozó fájdalomcsillapítókat, akiknek nem is volt rá szükségük. De hazudtak a biztosítóknak is

azért, hogy finanszírozzák ezeket a szereket, például azt a fentanil-sprayt, amelyet a cég havi 19 ezer dollárért árult. (A fentanilt egyébként olcsó, de rendkívül veszélyes és addiktív illegális kábítószerként is árulják sok helyen.)

Bíróság elé kellett állnia többek között annak a sales-vezetőnek is, aki sztriptíztáncosokat bérelt fel orvoslátogatóknak, hogy nem éppen gyógyszeripari érveikkel győzzék meg az orvosokat a cég termékeinek minél gyakoribb felírásáról.

Összesen hét vezetőt ítéltek el, mindannyian kevesebbet kaptak mint Kapoor.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×