INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

közegészségügy

ópiát

usa

bűnügy

Megszületett az első börtönbüntetés a nagy fájdalomcsillapító-botrányban

Megszületett az első börtönbüntetés a nagy fájdalomcsillapító-botrányban

Infostart

Megszületett az első letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet az USA-ban: egy gyógyszercég 76 éves alapítójának kell bevonulnia a rácsok mögé az Egyesült Államokat sújtó opioid válság előidézésében játszott szerepe miatt.

Az Egyesült Államokat sújtó opioid válság - vagyis az erős függőséget okozó fájdalomcsillapítók indokolatlan felírása miatti halálozások számának erős megugrása - sok esetben bizonyítottan a gyógyszergyártó cégek gátlástalansága miatt alakult ki. Az elmúlt években rekordnagyságú kártérítéseket ítéltek meg az egyes cégek ellen indított perekben, de eddig egyetlen felsővezetőt sem ítéltek börtönre személyes felelőssége miatt. Volt, hogy naponta százan haltak bele a fájdalomcsillapítók túladagolásába.

A napokban viszont megszületett az első ilyen ítélet: 66 hónap börtönbüntetést kapott John Kapoor, az Insys Therapeutics 76 éves alapítója - írta az Index. A bíró, Allison Burroghs elmondta, figyelembe vette a vádlott életkorát, és azt is, hogy rendszeresen jótékonykodott, azonban sokkal nagyobb súllyal esett latba a büntetés kiszabásakor, hogy a vádlott központi szerepet játszott a bűncselekményben. A szövetségi ügyészek egyébként 15 évre küldték volna börtönbe a felsővezetőt.

A tárgyalás során Kapoort és négy másik vezetőt bűnösnek találtak abban, hogy segítettek megszervezni az opioid tartalmú gyógyszerek minél szélesebb körben való terjesztését.

Meggyőzték az orvosokat, hogy olyan embereknek is írják fel az erős és függőséget okozó fájdalomcsillapítókat, akiknek nem is volt rá szükségük. De hazudtak a biztosítóknak is

azért, hogy finanszírozzák ezeket a szereket, például azt a fentanil-sprayt, amelyet a cég havi 19 ezer dollárért árult. (A fentanilt egyébként olcsó, de rendkívül veszélyes és addiktív illegális kábítószerként is árulják sok helyen.)

Bíróság elé kellett állnia többek között annak a sales-vezetőnek is, aki sztriptíztáncosokat bérelt fel orvoslátogatóknak, hogy nem éppen gyógyszeripari érveikkel győzzék meg az orvosokat a cég termékeinek minél gyakoribb felírásáról.

Összesen hét vezetőt ítéltek el, mindannyian kevesebbet kaptak mint Kapoor.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018