eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Ventura megyei tűzoltóság által közreadott kép a Santa Cruz szigete közelében lángoló hajóról 2019. szeptember 2-án. Mentőakció indult a hajón tartózkodó több mint 30 vészhelyzetbe jutott ember megsegítésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Ventura megyei tűzoltóság

Elsüllyedt a lángoló búvárhajó, rengeteg a halott Los Angeles partjainál

Éppen aludt egy kirándulóhajó valamennyi utasa, amikor tűz ütött ki rajta, 39-en tartózkodtak a 20 méteres vízi járművön, ami Santa Cruz sziget mellett horgonyzott.

Súlyos veszteségtől tartanak az amerikai hatóságok, miután egy kirándulóhajó hétfő hajnalban kigyulladt Los Angeles partja közelében.

A hajó 39 utasát álmában érte a katasztrófa, 34-et közülük - a CNN közlése szerint - eltűntként tartanak nyilván, 5 embert kimentettek.

A tűz oltása közben a búvárkodáshoz használt jármű elsüllyedt - közölte a parti őrség, amely előzőleg a Twitter mikroblog portálon tudatta, hogy több mentőcsónakot indítottak a helyszínre, hogy kimentsék a Santa Cruz szigetétől 22 méternyire horgonyzó búvárhajón bajbajutott több mint harminc embert.

A parti őrség helikopterei, csónakjai és egyárbocosa folytatta a keresést a Los Angelestől 140 kilométernyire fekvő Santa Cruz körzetében.

A hatóságok attól tartanak, hogy a szerencsétlenségnek esetleg több halálos áldozata van - közölte Bill Nash, Ventura megye közigazgatásának szóvivője.

"Ez egy nagy hajó, és tudjuk, hogy sok halottunk van. A pontos szám nem áll a rendelkezésemre"

- mondta a szóvivő a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Később ismertté vált, hogy a fedélzeten öt fős legénység és 34 utas tartózkodott.

Aaron Bemis, a parti őrség parancsnoka kijelentette: nem tudja megerősíteni, hogy halottak vannak.

A legénység öt tagja, aki ébren volt a tűz keletkezésekor, a tengerbe ugrott, egy másik hajó vette őket a fedélzetére.

"A 39 utas a hajóhídon tartózkodott. Az elsődleges értesülések szerint a tűz csapdájába kerültek"

- közölte Bernis a CNN-nel.

"A tűz olyan heves volt, hogy még az oltás után sem tudtak a fedélzetre menni és a túlélők után kutatni" - tette hozzá a szóvivő.

Ventura megye tűzoltósága viszont megerősítette, hogy többen meghaltak, de nem tudta közölni az áldozatok pontos számát.

Bemis elmondta, hogy

a tűz helyi idő szerint hajnali negyed négykor ütött ki, a mentőszolgálatokat mintegy negyedóra múlva riasztották rádión.

Korábban a parti őrség annyit közölt, hogy "az értesülések szerint a hajó lángokban áll. Mint mondták, "a hajó legénységének sikerült segítséget nyújtani, és folytatódnak az erőfeszítések a többi evakuálására". A legénység egy tagja könnyebben megsérült.

A hajótulajdonos szerint a 20 méter hosszú, Conception nevű hajó szombaton hajnalban hajózott ki Santa Barbarából a szomszédos szigetekre búvárkodás céljából, és hétfőn - amely az Egyesült Államokban munkaszüneti nap, a munka ünnepe - késő délután kellett volna visszatérnie.

Monica Rochester százados, a parti őrség tisztje elmondta, hogy folytatódik a mentés, még mindig reménykednek, hogy túlélőket találtak.

A CNN információi szerint az oltást viszont nehezítette, hogy a fedélzeten lévő üzemanyag folyamatosan újragyulladt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×