eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels.com

Hajókatasztrófa Kalifornia partjainál - rengeteg halott lehet

Mentőakció indult a Santa Cruz szigete mellett lehorgonyzott és kigyulladt hajó utasainak és személyzetének kimentésére.

Mentőakció indult hétfőn több mint 30 vészhelyzetbe jutott ember megsegítésére, akik egy égő hajón tartózkodnak Los Angeles partja közelében - közölte az amerikai parti őrség. Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy sokan életüket vesztették a hajnali órákban kigyulladt hajón.

A parti őrség a Twitter mikroblog portálon közölte, hogy több mentőcsónakot indítottak a helyszínre, hogy kimentsék a Santa Cruz szigetétől 22 méternyire horgonyzó kiránduló- és búvárhajón bajba jutott több mint harminc embert.

A parti őrség helikopterei, csónakjai és egyárbocosa folytatta a keresést a Los Angelestől 140 kilométernyire fekvő Santa Cruz körzetében.

Forrás: CNN
Forrás: CNN

A hatóságok attól tartanak, hogy a szerencsétlenségnek esetleg több halálos áldozata van - közölte Bill Nash, Ventura megye közigazgatásának szóvivője,

"Ez egy nagy hajó, és tudjuk, hogy sok halottunk van. A pontos szám nem áll a rendelkezésemre"

- mondta a szóvivő a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Aaron Bemis, a parti őrség parancsnoka kijelentette: nem tudja megerősíteni, hogy halottak vannak.

A legénység öt tagja ki tudott szállni, mert a fő kabinban tartózkodott - mondta Bemis a CNN-nek.

"A 34 utas a hajóhídon tartózkodott. Az elsődleges értesülések szerint a tűz csapdájába kerültek".

"A tűz olyan heves volt, hogy még az oltás után sem tudtak a fedélzetre menni és a túlélők után kutatni" - tette hozzá a szóvivő.

Ventura megye tűzoltósága viszont megerősítette, hogy többen meghaltak, de nem tudta közölni az áldozatok pontos számát.

Forrás: CNN
Forrás: CNN

Korábban a parti őrség annyit közölt, hogy "az értesülések szerint a hajó lángokban áll. Mint mondták, "a hajó legénységének sikerült segítséget nyújtani, és folytatódnak az erőfeszítések a többi evakuálására". A legénység egy tagja könnyebben megsérült.

A 33 méter hosszú, Conception nevű kereskedelmi hajó szombaton hajózott ki, és hétfőn kellett volna visszatérnie.

Forrás: CNN
Forrás: CNN

A tűz oltását nehezítette, hogy a fedélzeten lévő üzemanyag folyamatosan újragyulladt.

Az égő hajóról későbbi információk szerint 5 embert élve kimenekítettek.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×