INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

notre-dame

tűz

ólomszennyezés

Elszenesedett romokat takarítanak a párizsi Notre-Dame székesegyházban 2019. július 17-én. A 850 éves gótikus épületben április 15-én kitört tűzvészben leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tetőszerkezetben és a torony borításában levő ólom a tűzvészben megolvadt, a levegőben szálló ólompor miatt a székesegyház előtti tér lezárva marad. A francia parlament július 16-án elfogadta a megrongálódott épület felújításáról szóló törvényt, amely öt évre tervezi a munkálatok időtartamát.

Új rendszerrel biztosítják a Notre-Dame-ot

Infostart / MTI

Fokozott biztonsági feltételek mellett folytatják augusztus 19-től az április közepén leégett párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállítási munkáit, amelyeket a munkások egészségére veszélyt jelentő, nem megfelelően kezelt ólomszennyezettség miatt függesztettek fel a múlt hónapban.

A több száz éves katedrális tetőszerkezete és tornya sok ólmot tartalmazott, ami megolvadt az április 15-én kiütött tűzben. A munkavédelmi felügyelet júliusi jelentésében rámutatott, hogy a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezettségnek lehettek kitéve, és az ezzel kapcsolatos munkavédelmi szabályokat nem tartották be.

A párizsi hatóságok pénteki közlése szerint a helyszínen egyebek között új fertőtlenítő és beléptető rendszert állítottak fel, amelyek a jövő hét végétől lesznek üzemképesek. Mint mondták, "ez megakadályozza, hogy bármilyen szennyező anyag kijusson a külvilágba".

Párizs, 2019. augusztus 8.
Ólomszemcséket tartalmazó aszfaltot szednek fel a párizsi Saint-Benoit általános iskola udvarán 2019. augusztus 8-án, miután az egyik tanuló szevezetében a vér ólomtartalma meghaladta az elfogadott határértéket. Az iskola a Notre-Dame-székesegyház közelében fekszik, annak több száz kilogram ólmot tartalmazó tetőszerkezete és tornya pedig megolvadt az április 15-i tűzvészben.
MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
A héten munkások kezdték fertőtleníteni Párizs néhány iskoláját, hogy megakadályozzák az ólommérgezés esetleges kockázatát. A képen ólomszemcséket tartalmazó aszfaltot szednek fel a párizsi Saint-Benoit általános iskola udvarán, miután az egyik tanuló szevezetében a vér ólomtartalma meghaladta az elfogadott határértéket. Az iskola a Notre-Dame-székesegyház közelében fekszik, annak több száz kilogram ólmot tartalmazó tetőszerkezete és tornya pedig megolvadt az április 15-i tűzvészben. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A Mediapart francia oknyomozó portál július elején arról számolt be, hogy a tűzvészt követően az ólomszint egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban. A portál azzal vádolta a francia hatóságokat, hogy leplezni akarják a problémát, de az egészségügyi illetékesek ezt cáfolták. Azzal érveltek, hogy a tájékoztatás átlátható.

Emmanuel Macron francia elnök a katasztrófát követően bejelentette, hogy öt év alatt újjá akarják építeni a 12. századi székesegyházat.

Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool/Stephane de Sakutin
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018