INFORÁDIÓ 
2019. október 23. szerda
Gyöngyi

notre-dame

óra

restaurálás

Párizs, 2019. április 15. Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. MTI/EPA/Ian Langsdon

Csodával határos felfedezés a Notre-Dame-ról

Infostart / MTI

Véletlenül megtalálták egy poros templomi raktárban a Notre-Dame tűzvészben összetört kétméteres órájának 19. századi másolatát, melynek alapján restaurálni lehet az értékes darabot.

Az eredeti óra a gótikus műemlék tornya alatt helyezkedett el, amely az április tűzvészben beomlott.

Az óra eredeti rajzai eltűntek, csak a róla készült fényképek segíthettek volna a szakértőknek a helyreállításban.

Múlt hónapban a Párizs északi részén álló Szentháromság templomban leltározott Jean-Baptiste Viot francia órásmester, amikor belebotlott egy szinte tökéletesen ugyanolyan órába.

"Mintha csak egy elégett könyv másik példányát találtam volna meg"

- mondta el az AFP francia hírügynökségnek.

Az órát addig használták a Szentháromság templomban, amíg több mint 50 évvel ezelőtt le nem cserélték egy modern elektromos szerkezetre. Egy keskeny lépcsőn megközelíthető, régi bútorokkal és szobrokkal teli raktárban bukkant rá az órás.

Olivier Chandez, az Notre-Dame órájának karbantartója szerint

"csodával határos" a másolat megtalálása.

"Ha csak a fotók alapján kellett volna dolgoznunk, a következtetéseikre hagyatkoztunk volna. Noha a másolat szinte pontosan egyezik az eredetivel, mégis vannak különbségek: a Notre-Dame órája kidolgozottabb volt, tehát nem tehetjük meg, hogy egyszerűen a régi helyére állítjuk ezt az újabbat" - magyarázta.

Egyelőre nincsenek konkrét tervek arról, hogy a leégett műemlék gigászi restaurálásakor - melyre eddig 850 millió euró (mintegy 270 milliárd forint) gyűlt össze - foglalkoznak-e az órával is.

A székesegyházban április 15-én tört ki a tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018