INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

notre-dame

ólomszennyezés

tűz

párizs

Tűz emészti a párizsi Notre-Dame-székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

Ólommérgezést kaphatott egy gyerek, aki a leégett Notre-Dame mellett járt iskolába

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Ólommérgezést kaphatott egy fiú a párizsi Notre-Dame-székesegyházban áprilisban kitört tűzvész után. A párizsi egészségügyi hatóságok szerdai közlése szerint a fiú állapotát folyamatosan ellenőrzik.

A múlt héten megvizsgált gyereknek nem kell gyógykezelésen részt vennie. Egyelőre azt igyekeznek megállapítani, hogy a szervezetében lévő ólom az április 15-i tűzből vagy más forrásból származik-e. Egyedül az ő szervezetében haladta meg a vér ólomtartalma a literenként 50 mikrogrammot, azt a határértéket, amelyet már kötelező jelenteni a hatóságok felé.

A fiú iskolája a katedrális közelében helyezkedik el. Júliusban be is zárták az intézményt a területén mért magas ólomszint miatt.

Párizsban 162 gyerek esetében vizsgálták meg az ólomszintet, miután a tűzben megolvadt a több száz éves katedrális tetőszerkezete és tornya, amelyek több száz tonna ólmot tartalmaztak. Közülük tizenhatról a vérteszt megállapította, hogy vérükben a kockázatot jelző 50 mikrogrammos határához közelít az ólom szintje.

Az első körben megvizsgált 82 gyermek között is találtak egyet, akinek vérében az ólomszint meghaladta a 50 mikrogrammos határértéket, de róla kiderült, hogy a megemelkedett ólomszint nem a tűzvésszel, hanem a lakásuk erkélyének ólomtartalmával áll összefüggésben.

Júniusban a hatóságok a Notre-Dame közelében élő hét év alatti gyermekeknek és a várandós nőknek javasolták elsősorban a vértesztet, mivel ők különösen érzékenyek az ólommérgezésből és az ólomnak való kitettségből eredő egészségügyi problémákra.

Július közepén felfüggesztették a székesegyház helyreállítási munkáit a munkások egészségére veszélyt jelentő, nem megfelelően kezelt ólomszennyezettség miatt.

A munkavédelmi felügyelet jelentése szerint a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezésnek lehetnek kitéve, és az ezzel kapcsolatos munkavédelmi szabályokat nem tartották be. Michel Cadot prefektus arra kérte a kulturális ügyek regionális igazgatóságát, hogy a helyszínen állítsa le a munkát, amíg nem biztosítják a dolgozók védelme érdekében az ólomszennyezés mérését és fel nem készítik őket megfelelően a munkavédelmi szabályok betartására.

A Mediapart francia oknyomozó portál július elején arról számolt be, hogy a tűzvészt követően az ólomszint egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban. A portál azzal vádolta a párizsi hatóságokat, hogy leplezni akarják a problémát, de az egészségügyi illetékesek ezt cáfolták.

Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018