INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

notre-dame

újjáépítés

franciaország

Beomlott kupola a párizsi Notre-Dame székesegyházban 2019. július 17-én. A 850 éves gótikus épületben április 15-én kitört tűzvészben leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tetőszerkezetben és a torony borításában levő ólom a tűzvészben megolvadt, a levegőben szálló ólompor miatt a székesegyház előtti tér lezárva marad. A francia parlament július 16-án elfogadta a megrongálódott épület felújításáról szóló törvényt, amely öt évre tervezi a munkálatok időtartamát.

Kényes feladatok lehetnek döntőek a Notre-Dame rekonstrukciójának következő lépéseiben

Infostart / MTI

A "Notre-Dame még nem menekült meg", a tűzvész sújtotta katedrális továbbra is veszélyben van - közölte vasárnap a székesegyház újjáépítéséért felelős kormánybiztos.

Jean-Louis Georgelin tábornok, korábbi vezérkari főnök szerint még mindig fennáll a veszélye annak, hogy a boltíves mennyezet beomlik.

A boltívek jelenlegi állapota nem teljesen ismert, vagyis nem garantálható, hogy a mennyezet nem omlik be - mondta a katedrális helyreállítását vezető kormánybiztos egy interjúban, amelyet egy francia médiacsoportnak adott.

A tábornok szerint még olyan perdöntő és kényes feladatok várnak megoldásra, mint a templom körüli állványzat elbontása, vagy a boltívek állapotának pontos felmérése és a tetőre hullott törmelék eltávolítása.

A Notre-Dame épp felújítás alatt állt, amikor tavaly április 15-én lángba borult a 850 éves gótikus templom. A tűzben teljesen megsemmisült a 90 méter magas és 750 tonnás úgynevezett huszártorony.

Georgelin szerint 2020 közepéig el kell bontani az állványzatot, jövőre pedig meg kell kezdeni a helyreállítást.

A tábornok megnyugtatónak nevezte a templomról született szakértői megállapításokat, amelyek szerinte megerősítik, hogy jó utat választottak a kárelhárításra és helyreállításra.

A kormánybiztos elmondta, hogy még nem született döntés arról, milyen formában és milyen anyagból (fából, fémből vagy betonból) építik újjá a huszártornyot és a tetőt.

Korábban a székesegyház elöljárója is azt mondta, hogy csak 50 százalék esély van a templom megmenekülésére, és ő is az állványzat elbontását nevezte a legégetőbb, de legkényesebb feladatnak.

Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool/Stephane de Sakutin
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018